2023-11-04
2023-ban is megválasztották a világ legjobb sajtját
Az elmúlt 30 év során a World Cheese Awards fokozatosan építette ki hírnevét, mára pedig lényegében az összes sajtszakember odafigyel, ha a zsűri eredményt hirdet. Idén több mint 4000 sajtot küldtek be a világ minden tájáról, hogy szakértők, vásárlók, kiskereskedők és élelmiszer-szakírók egy esemény kereteiben értékeljék őket.
Összesen 16 sajtot díjaztak, köztük is kiemelkedett egy norvég sajt, a Nidelven Blå nevű csemege (érdekesség, hogy a Nidelven Blå mellett még 292 norvég sajt pályázott), amely egy kézzel készített, félig szilárd kék sajt – ráadásul a sajtot mindössze két órányira gyártják a szintén norvég Trondheimtől, ahol az idei díjátadót tartották.
Ha már sajtok: Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára
A második helyen a belga Baliehof Houtlandse Asche Kaas, egy kemény, pasztőrözetlen tehéntejből készült sajt végzett. A dobogó harmadik fokára az Eberle Würzig Seit 5 Generationen nevű svájci sajt került fel, míg a negyedik helyen az Indiából származó Eleftheria Brunost végzett, ismerteti az eredményeket a Time Out.
Ez is érdekelhet: 7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra
Meglepő, de két „ sajtnemzet" nem került be a legjobb tíz közé: sem francia, sem brit sajtot nem díjazott a zsűri – bár a brit sajtok összességében erősen képviseltették magukat a listán.
- Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvégia)
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas, Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (Belgium)
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen, Dorfkäserei Muolen (Svájc)
- Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
- Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Svájc)
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection 50% FiT. Kärntnermilch (Ausztria)
- Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Németország)
- Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Hollandia)
- Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Hollandia)
- Parmigiano Reggiano, Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Olaszország)