2024-05-19
Ha május, akkor spárga: percek alatt elkészíthető spárgás fogások
Ha a friss alapanyagokra fókuszáló éttermekbe térünk be mostanában, akkor szinte biztos, hogy a spárgát meg fogjuk találni az étlapon. A rendkívül egészséges spárgának ugyanis most van szezonja – mutatunk is három pofonegyszerű receptet.
Előkészületek:
A zöldséget először mossuk meg, majd távolítsuk el a fás végeit, végül pedig fűszerezzük meg. Mivel a spárga eléggé földes ízű növény, ezért bátran játsszunk a són és a borson kívül más fűszerekkel is azért, hogy igazán finom végeredmény szülessen!
Fotó: Peter Schad / Unsplash
- Melegítsük elő a grillserpenyőt, és győződjünk meg róla, hogy az elég forró (sistereg), ugyanis ha a serpenyő nem megfelelő hőmérsékletű, akkor a ropogós textúra helyett könnyen fonnyadt végeredményt kaphatunk.
- A grillezett spárga akkor készül el, amikor a szálakat már gond nélkül fel tudjuk szúrni egy villára, illetve amikor a szálak már középen is hajlékonyak.
(Recept: hamuesgyemant.hu, a képek csak illusztrációk)
Tavasszal az epernek is szezonja van: A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra
Hozzávalók:
- 1 csomag spárga
- 40 g panko morzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 60 g parmezán
- só, bors (ízlés szerint)
- Opcionálisan kakukkfű, oregánó, bazsalikom, szerecsendió (ízlés szerint)
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és kenjünk meg vékonyan vajjal.
- Miután megmostuk a spárgákat és eltávolítottuk a fás részüket, rakjuk bele őket a tepsibe. Kenjük meg a szálakat citrommal, olívaolajjal, zúzott fokhagymával és fűszerezzük meg őket ízlés szerint.
- Ezt követően a parmezánt is rászórhatjuk, majd be is rakhatjuk a tepsit a sütőbe. Nagyjából 7-10 perc alatt elkészülnek.
- Amíg sül a spárga, lássunk neki a panko morzsának: egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a pankót, és süssük aranybarnára. Ha elkészült a spárga, szórjuk rá a morzsát és már tálalhatjuk is.
(Recept: Sóbors, a képek csak illusztrációk)
A mozzarellát se bonyolult otthon összedobni: Bolti helyett: így készíthetsz otthon mozzarellát
Hozzávalók:
- 200 g gnocchi
- 200 ml habtejszín
- 10 szál spárga
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek étolaj
- 1 citrom leve és héja
- 100 ml víz
Miután megmostuk és eltávolítottuk a fás végeket, tisztítsuk meg a növényt egy pucolóval. Ezt követően vágjuk kisebb, nagyjából 1,5 centiméteres darabokra.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a fokhagymát, dobjuk rá a spárgát, majd öntsük fel tejszínnel és vízzel. Főzzük az egészet puhulásig (nagyjából 5 percig), ezt követően pedig hozzáadhatjuk a citrom levét, a sót és a borsot is.
Ha ezzel megvagyunk, tegyük bele a keverékbe a gnocchit is, pár percnyi főzés után a petrezselymet is hozzáadhatjuk. Keverjük alaposan össze az egészet, és már tálalhatjuk is! Díszítésképpen reszeljük rá a citrom héját.
(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)