Pár órányi autóútra találjuk Európa legtisztább tengervizét Pár órányi autóútra találjuk Európa legtisztább tengervizét
Fotó: Ante Hamersmit, Unsplash.

2024-06-25

Pár órányi autóútra találjuk Európa legtisztább tengervizét

A tengerparti nyaralások során az egyik legfontosabb tényező a víz tisztasága. Fürdés közben talán még nem is annyira zavaró, ha nem látunk le teljesen a víz aljára, a búvároknak vagy a fotósoknak már csalódást okozhat, ha a víz valójában zavarosabb, mint ahogyan az a képeken látszik. Egy friss elemzés szerint viszont magyarként nem kell sokat utazni ahhoz, hogy a legtisztább partokon mártózzunk meg.

Egy új elemzés szerint a Horvátországban nyaralóknak nem kell azon aggódniuk, hogy lelátnak-e a víz mélyére, ugyanis az országban találhatók a legtisztább tengerparti fürdővizek. A felmérést az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség végezte 27 uniós ország – valamint Albánia és Svájc – figyelembevételével.

Az eredmények alapján Európa kifejezetten jól teljesített, ugyanis a fürdővizek 85 százaléka kiváló eredménnyel zárt, és mindössze 1,5 százalékuknál észleltek rossz minőségű vizeket. Ugyanakkor az országokra vonatkozó adatok szerint Horvátország teljesített a legjobban: itt a tengerparti vizek 99,1 százaléka részesült kitűnő minősítésben – azaz 894 tengerpartból 886.

Image
Fotó: Isabel Chase, Unsplash.
De mit jelent a kiváló vízminőség?

A vizek tisztaságát az úgynevezett „fürdővizekre vonatkozó irányelv” (Bathing Water Directive) határozza meg a helyi és nemzetközi hatóságok segítségével. Az ilyen mérések során az illetékesek begyűjtik a vizek mikrobiológiai adatait, majd az értékelést követően rossz, elégséges, jó vagy kiváló minősítéssel illetik meg a területeket. Érdekesség, hogy a kimutatás szerint a belvizek (például a tavak) minősége általában egész Európában jóval rosszabb, mint a tengerpartoké.

Horvátországot Görögország, Ciprus és Ausztria követi a ranglistán – utóbbi esetében az adatok persze a belvizek tisztaságára vonatkoztak. Az elemzések szerint folyamatosan javul a kontinensen a vizek tisztasága, és egyre több hely ér el kiváló minősítést. Ezt a kormányok egyre szigorúbb környezetvédelmi intézkedései, valamint az egyre hatékonyabb szennyvízkezelés magyarázza – írja a Matador Network.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!