5 nukleáris katasztrófa sújtotta terület, amiből néhányat már meglátogathatsz 5 nukleáris katasztrófa sújtotta terület, amiből néhányat már meglátogathatsz
Fotó: Dan Meyers, Unsplash.

2024-06-12

5 nukleáris katasztrófa sújtotta terület, amiből néhányat már meglátogathatsz

A történelem során a különböző nukleáris katasztrófák visszafordíthatatlan károkat okoztak a környezetben, emiatt a legtöbb helyszín még ma sem látogatható. Akad azonban néhány terület, ahová az érdeklődő turisták is betehetik a lábukat.

Pripyat, Ukrajna

Ha Hirosimát és Nagaszakit nem számoljuk, a „leghíresebb" helyszín, amit nukleáris katasztrófa sújtott, egyértelműen a csernobili reaktorhoz köthető. Az 1986-ban bekövetkezett robbanás révén Európát és Afrikát is radioaktív szennyeződések érték, a közelben található Pripyat 50 ezer fős városát pedig órákon belül evakuálták.

Napjainkban az ukrán város egy hátborzongató emléket állít a tragédiának: az elhagyatott romos házak és a rozsdás vidámparki játékok között sétálva láthatjuk, hogy a természet visszakövetelte a területet magának. Ugyan a sugárzás szintje ma már jelentősen lecsökkent, a látogatáshoz külön engedélyek szükségesek, és csak vezetett túrák keretében járhatjuk be a térséget.

Fukusima, Japán

A 2011-es fukusimai balesethez egy masszív földrengés, illetve egy cunami vezetett. A természeti katasztrófák üzemzavarok és balesetek sorát indították el, végül pedig a reaktorok is károsultak. Az így felszabadult radioaktív anyagok beszennyezték a környező területeket, melyek közül hét még a ma is le van zárva.

Az evakuált zónák közül párat meg tudunk nézni vezetett túrák keretében, de a látogatásuk szigorú szabályokhoz van kötve.

Kistim, Oroszország

Az 1957-ben Kistim-tragédiát sokan a „ második Csernobilnak" tartják: kevesen tudják, de a Majak komplexumból kiáramlott radioaktív anyag a duplája volt a csernobili katasztrófának. A baleset során a robbanás teljesen átszakította egy rosszul kialakított nukleáris hulladéktároló tartály falait, aminek hatására a radioaktív anyagok óriási területre jutottak el. Oroszország igyekezte eltitkolni az incidenst, így a környéken élőknek nem is volt tudomásuk a történtekről.

Közel két évtizedbe telt, mire a világ tudomást szerzett az egészről: 1976-ban a New Scientist folyóirat lehozott egy cikket, melyben Zhores A. Medvegyev száműzött tudós beszélt a témáról.

A terület a mai napig tiltott zónának számít, hiszen a szennyeződés még most is veszéllyel lehet az emberekre.
A Karacsáj-tó története sem túl biztató: Ne ehhez az orosz tóhoz tervezd a nyaralást: könnyen belehalhatsz
Sellafield, Egyesült Királyság

Hasonlóan a Kyshtymben történtekhez, az 1957-es sellafieldi katasztrófát is megpróbálták eltitkolni. Az Egyesült Királyság legsúlyosabb nukleáris balesete során tűz ütött ki az egyik plutóniumtermelésre használt erőműnél, mely napokig nem csillapodott.

Ugyan a biztonsági protokollok megakadályozták a teljes leolvadást, a levegőbe radioaktív anyagok – például por és gázok – kerültek.

Ezeket az anyagokat a szél magával sodorta, beszennyezve a környező területeket.

Ráadásul az atomhulladék raktározására sem készültek fel teljesen, így a silókból radioaktív anyagok szivároghattak a talajba – jelenleg a létesítmény nincsen túl jó állapotban, és nem tudni, hogy mekkora veszéllyel járna a látogatás. Éppen ezért az erőművet le is kéne szerelni, ám biztonsági okokból ezt legkorábban 2037-ben tehetik meg.

Mururoa Atoll & Fangataufa Atoll, Francia Polinézia

Az Atlanti-óceánból rengeteg gyönyörű sziget emelkedik ki, ám a Francia Polinézia területéhez tartozó atollokat érdemes messziről elkerülni. A térségben 1960 és 1996 között Franciaország közel kétszáz nukleáris kísérletet folytatott le, melyek rengeteg katona és civil megbetegedéséhez vezettek – nem beszélve a tengeri élőlényekről. Úgy tudni, hogy ezek során több mint 110 ezer őslakost tettek ki magas szintű radioaktív sugárzásnak.

Mururoa Atoll és Fangataufa Atoll napjainkban sem látogatható, mivel ezek jelenleg is katonai bázisoknak számítanak.

(Forrás: The Travel)

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!