40 évig porosodott a nappaliban, most eladják a ritka Lamborghinit 40 évig porosodott a nappaliban, most eladják a ritka Lamborghinit
Fotó: Georg Eiermann, Unsplash.

2024-07-08

40 évig porosodott a nappaliban, most eladják a ritka Lamborghinit

Évtizedeken keresztül kihasználatlanul állt egy New York-i lakásban az a szuperautó, amelyet nemrég bocsátott árverésre a Gooding & Company. A ritka árnyalatban és aranyszínű kárpittal (a ’70-es, ’80-as éveket tekintve nagyon is érthető színválasztás) ellátott kocsiból összesen 338 darabot készítettek 1968 és 1971 között. 

Akár akciófilmben is könnyűszerrel szerepelhetne az a barna színű Lamborghini Miura P400 S kupé, amelyet a nyolcvanas évek elején egy amerikai gyűjtő vásárolt meg. A tulajdonos valójában nem használati tárgyként, hanem fantasztikus díszként tekintett a járgányra, mivel pár a vásárlás után pár évvel otthonának nappalijában helyezte el, majd negyven évig ott is őrizte. Azt ugyan nem tudni, miért döntött ennyi év után idén mégis az eladás mellett, pláne, hogy a luxusautó elszállítása sem volt olyan egyszerű, hiszen le kellett bontani a ház falát ahhoz, hogy kiférjen a Lamborghini.

Némi horpadás található a karosszérián, ahogy a motortérben is előfordul rozsdásodás, mivel sosem restaurálták az autót. Az apróbb esztétikai hibák ellenére a Lamborghini 42 ezer kilométeres futásteljesítménnyel bír. Az ára főként amiatt tehető ilyen magasra, mert alig pár száz darab készült a  P400 S szériából, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy ennek a modellnek köszönheti a hírnevét világszerte a márka. Az autókkal foglalkozó cég Instagram-bejegyzésének köszönhetően megtekinthetjük a szuperautó jelenlegi állapotát:

A restaurálásra szoruló kocsi kikiáltási ára 2,5 millió dollár, nagyjából kilencszázmillió forint.

Ahogy a hvg.hu is írja, az S verziót 1968-ban mutatták be a Turin Motor kiállításon, és a modell érdekessége, hogy az eredeti P400-as széria továbbfejlesztett változataként álmodták meg. Eredetileg korának leggyorsabb autójának tervezték, 4.0 literes, 370 lóerős V12-es motorjának köszönhetően, mely mindössze 5,5 másodperc alatt gyorsult 100 km/órás sebességre. 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!