2025-07-19
Így esznek máshol: 5 furcsa étkezési hagyomány, amivel érdemes tisztában lenni
A rohanó világban az evés gyakran háttérbe szorul, pedig az étkezések körüli hagyományok mély kulturális szabályrendszerekre épülnek. Ezek ráadásul nem csupán szokások, hanem generációkon átívelő örökségek, amelyek értékeket őriznek. Éppen ezért fontos egy-egy utazás során megismerni őket, hogy ne csak az ízeket élvezzük, hanem tisztelettel és megértéssel közelítsünk az adott hely kultúrájához. Most 5 különleges étkezési szokást mutatunk be a világ legkülönbözőbb tájairól!
Ha Olaszországban délután cappuccinót kér valaki, a helyiek meglepődve néznek majd rá. A tejjel dúsított kávét ugyanis kizárólag reggelire isszák, rendszerint valamilyen péksüteménnyel, leggyakrabban a hagyományos cornettóval. Ebéd vagy vacsora után pedig csak eszpresszót fogyasztanak, mert úgy tartják, hogy a tej megnehezítheti az emésztést.
Indiában sok régióban a kézzel evés mindennapos szokás, de csak a jobb kéz használata elfogadott, mivel a bal tisztátalannak számít, mert hagyományosan higiéniai célokra használják. Mint a hamuesgyemant.hu is írja, emiatt a hagyományőrzőbb helyeken az étkezés alatt a bal kéznek tilos az ételhez vagy a tálhoz érnie. Ez a szokás nemcsak vallási és higiéniai alapokon nyugszik, hanem a tisztelet kifejezésének is fontos része: azt mutatja, hogy a vendég megbecsüli az ételt, a házigazdát és a közösen megosztott étkezést.

A koreai asztali etikett szigorúan szabályozza az étkezés sorrendjét: csak és kizárólag a legidősebb kezdhet hozzá az ételhez. Ez a pálcikák megfogásától az első korty ital elfogyasztásáig érvényes, sőt az ülésrend is gyakran kor alapján dől el. A hagyomány a konfuciánus értékekből ered, ahol az idősebbek tisztelete kiemelt társadalmi szerepet kap. Akinek ez nem esik jól, az nem csupán udvariatlannak tűnik, hanem komolytalannak vagy neveletlennek is – még akkor is, ha turista.
Kínában a pálcikák helyes használata az étkezési kultúra alapvető része, és az egyik legfontosabb szabály, hogy soha nem szabad azokat függőlegesen az ételbe szúrni, különösen a rizsbe. Ez a mozdulat a buddhista temetési szertartásokra utal, amikor füstölőket állítanak a halottaknak szánt rizsbe. Ezért a pálcikát mindig vízszintesen kell letámasztani, soha nem szabad beleállítani az ételbe. A helyiek szerint, aki ezt a szabályt megszegi, nemcsak udvariatlannak tűnik, de balszerencsét is vonz a jövőjére.

Latin-Amerikában általában lazább az étkezési kultúra, de Chile kivételt képez. Itt még az olyan ételeket, mint a pizza vagy a hamburger, is késsel és villával illik fogyasztani. Az evőeszköz használata a műveltség, a neveltetés és a tisztelet jele, míg a kézzel evés inkább gyerekesnek és tiszteletlennek számít, különösen formális környezetben.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!