2024-09-20
Bakancslistás vacsora: a világ legextrémebb éttermei
Persze sokaknak megvan a jól bevált kedvence, de létezik a világon pár olyan vendéglátóhely, ahol nem feltétlen az ízeké a főszerep, hiszen önmagukban is kész látványosságnak számítanak – mutatunk párat a világ legérdekesebb éttermeiből!
Habár Izland „alapítóinak” egyértelműen a vikingek számítanak, az Írországból érkező kelta szerzetesek már jóval előttük felfedezték a szigetet. A szerzetesek előszeretettel építettek ki alagutakat és barlangokat Izlandon, amelyek feltételezések szerint életterük színhelyéül szolgáltak – tehát ezekben a vályatokban aludtak, imádkoztak és vacsoráztak is.
A barlangok közül néhány napjainkban is szabadon látogatható, ilyen például az ország délnyugati részén található Hellarnir við Hellu, ahol különleges környezetben tapasztalhatjuk meg, hogyan is lakomáztak egykor a vikingek. A gyertyafényes vacsora fogásait a közeli Hotel Rangá profi séfjei készítik el, az autentikus élményért pedig a vendégek is mindössze egyetlen evőeszközzel fogyasztják el, akárcsak a vikingek egykoron.
Külön érdekesség, hogy a vendégek kiválaszthatják, hogy mi kísérje a vacsorát: lehet kérni hagyományos izlandi zenét, izlandi rémtörténeteket, de ha szeretnénk, egy izlandi boszorkány a jövőnket is megfejti nekünk.
Az Ecuador partjaitól nem messze, az Atlanti-óceán mélyén található Galápagos-szigeteket elsősorban a rendkívül gazdag élővilágáról ismerhetik az utazók. Életre szóló élményeket azonban nemcsak a felszínen vagy a vízben szerezhetünk, hanem a föld alatt is: a Lava Tunnel Restaurant az egyetlen olyan fine dining étterem, ami egy lávajáratban szolgálja fel a minőségi ételeket a vendégeknek. A 22 méter mélyen található vendéglátóhelyen a menü folyamatosan változik, de minden esetben hagyományos helyi fogásokba kóstolhatunk bele.
Ha az ausztráliai Brisbaneben járunk, és kedveljük az adrenalindús élményeket, akkor semmiképpen se hagyjuk ki a Vertigót. Az étterem nem a tériszonyosoknak való, ugyanis különlegessége az, hogy a vendégek a Brisbane Powerhouse előadóművészeti központ tetején, az épület falaira felfüggesztve étkezhetnek – majd a vacsora végeztével a székekről leugorva, egy kötélen ereszkedhetnek le a földre. A menü természetesen helyi fogásokra összpontosít.
Ha nagyszabású ötletekről van szó, akkor Dubaj mindenképpen az élen jár: tökéletes példa erre a Krasota, ahol a vendégeknek egy komplett immerzív élményben lehet részük. A séfek a mesterséges intelligencia segítségével alkották újra a francia mester, Paul Bocuse receptjeit. Az Imaginary Future néven futó vacsorát Bocuse kivetített alakja nyitja meg, a gasztroélmény során pedig vendégek különböző forgatókönyvek alapján tekinthetik meg, hogy milyen jövő várhat az emberiségre. Az étkezést a történeteken kívül kivetítésekkel, fényjátékkal és interaktív felületekkel teszik még inkább varázslatossá: a technológia segítségével például szentjánosbogarak repkedhetnek poharainkban, vagy érintésünk által aktiválódhat egy arcade játék.
A romantikus hangulatért és az egyedi környezetért érdemes felkeresni a kenyai Ali Barbour Barlangéttermet, amely egy természetes korallszikla mélyében foglal helyet. A 30 kilométer mélyen található étterem tetején egy nagyobb lyuk tátong, így a vendégek egyszerre lehetnek a föld alatt és nézhetnek fel a csillagos égboltra. A barlang maga nagyjából 120-180 ezer éves lehet, a konyha pedig főleg tengeri herkentyűkre specializálódott.
(Forrás: Huffpost)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!