Bámulatos templomok Ázsiában, amiktől leesik az állad Bámulatos templomok Ázsiában, amiktől leesik az állad
Tigrisfészek kolostor, Bhután
Fotó: Shutterstock

2024-06-13

Bámulatos templomok Ázsiában, amiktől leesik az állad

Ázsia tele van csodás történelmi látványosságokkal, buja esőerdőkkel, nem utolsó sorban pedig a kontinens számos gyönyörű templommal büszkélkedhet. Amennyiben szívesen fedeznénk fel a Távol-Kelet impozáns látnivalóit, ezekkel a templomokkal nem nyúlhatunk mellé.
 

Angkorvat – Kambodzsa
Image
Angkorvat, Kambodzsa
Fotó: Fotó: MikeFuchslocher / Getty Images

A Kambodzsa északi részén található Angkorvat Ázsia – és a világ egyik – legnagyobb vallási épületkomplexuma, melyet a 12. század első felében építettek fel. Az ország jelképévé avanzsálódott terület ma a hinduk és a buddhisták körében is fontos helyszínnek számít. A Khmer Birodalom mesterműve tele van különleges vésetekkel, tornyokkal körülötte pedig egy csodás medence terül el.

Tigrisfészek kolostor – Bhután
Image
Tigrisfészek kolostor, Bhután
Fotó: Shutterstock

A Himalája-hegység oldalában pihenő Tigrisfészek kolostor a bhutáni spiritualitás egyik legfőbb példája. A kolostort még a 17. század végén építették fel egy barlang köré, ahol a „lótuszból született” Padmaszambhava (vagy más néven Rinpócse) guru meditált tanítványaival – ő volt az, aki megismertette Bhutánnal a vadzsrajánát, azaz a buddhizmus egyik változatát. A látványért viszont meg kell dolgoznunk, ugyanis nagyjából 3 órába telik feljutni a 800 méter magasan elhelyezkedő templomhoz.

Shwedagon Pagoda – Mianmar
Image
Shwedagon Pagoda, Mianmar
Fotó: Fotó: SeanPavonePhoto / Getty Images

Mianmar középső részén találkozhatunk az aranyozott sztúpával, ami keresztülhasít a Yangon városa fölötti égen. A pagoda Mianmar legjelentősebb buddhista építménye, és úgy tartják, hogy a jelenlegi kalpa (a világegyetem keletkezésétől az újrakeletkezésig tartó időszak) mind a négy korábbi Buddhájának ereklyéi itt találhatók.

A Smaragd Buddha Temploma – Thaiföld
Image
A Nagy Palota és a Smaragd Buddha temploma, Thaiföld
Fotó: Thatree Thitivongvaroon / Getty Images

A bangkoki Nagy Palota épületegyüttesének részét képező Smaragd Buddha templomának aranyozott sztúpái gyönyörű látvánnyal kecsegtetnek. Felépítésébe még a 18. század végén kezdtek bele, és élénk színeivel, különös formáival, valamint misztikus alakjaival a mai napig Thaiföld kultúrája és művészeti öröksége előtt tiszteleg.

Meenakshi Amman templomegyüttes – India
Image
Meenakshi Amman, India
Fotó: Shutterstock

India déli részén, Srí Lankához közel egy igazán különleges templomot találhatunk. A Meenakshi Amman jelenlegi verziója a 16-17. század környékén készült el, a csúcsos gopuramokkal (bejárati tornyokkal) díszített épületen temérdek – a becslések szerint több mint 30 ezer – színes szobrot láthatunk, melyek Parvati istennő földi megtestesítőjének, Meenakshinak szenteltek. Mára fontos zarándokközpontnak számít, belsejében számos szentély található.

(Forrás: Times of India)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!