2025-09-05
Egészen bizarr ok miatt özönlenek a kínai turisták egy ismeretlen bolgár faluba
Évről évre egyre több kínai látogató érkezik a bolgár Momchilovtsi faluba. A vonzerőt egy fesztivál jelenti, ahol a vendégek egy jótékony hatású, helyben készített joghurtot kóstolhatnak, ami valóságos rajongást váltott ki a távol-keleti országban.
A Rodope-hegységben, a görög határ közelében található településen minden évben megtartják a helyi joghurtot ünneplő fesztivált, amelyen számos előadást láthatunk, egyebek mellett népviseletbe öltöző énekesektől. Azonban nem a bolgárok az egyetlenek, akik ilyenkor betöltik a kis falu utcáit – rengeteg kínai turista is érkezik egy egészen elképesztő okból: hogy megkóstolják a Mosilian márkájú joghurtot.
A tejtermék fogyasztásának előnyeit még a 20. század elején fedezte fel Stamen Grigorov bolgár mikrobiológus és Élie Metchnikoff orosz zoológus. A megfigyelt joghurtot fogyasztó bolgár parasztok ugyanis sokkal hosszabb ideig éltek, mint azok, akik nem fogyasztották. Ennek oka a Lactobacillus bulgaricus, illetve más, a régióra jellemző baktériumok összessége, amelyek javítják az immunitást és az egészséget, valamint növelik az élettartamot is.

– idézi az Independent Dr. Penka Petrovát, a Bolgár Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetének igazgatóját.
A lap szerint tejtermék akkor vált népszerűvé a kínai fogyasztók körében, amikor egy tejipari vállalat importálta azt. Az országban azóta szinte minden szupermarketben megtalálni a joghurtot, a turisták pedig 2009 óta rendszeresen ellátogatnak a fesztiválra, hogy megkóstolhassák az autentikus bolgár ételt.
A régió joghurt- és sajtkészítői közül sokan beszélnek azóta valamennyire kínaiul is. Természetesen nem a távol-keleti ország lakosai az egyetlenek, akik kihasználják a joghurt egészségügyi hatásait, hiszen maguk a bolgárok is előszeretettel fogyasztják. A 95 éves Mitra Pareva például elmondta, hogy egész életében a napi étkezései része volt a tejtermék.
Dimitar Danchev állattenyésztő szerint a helyi joghurtot tehén- és juhtejből is készíthetik, amelyeknek tulajdonságai az évszaktól függően változnak: „Tavasszal, amikor az állatok friss füvet legelnek, a joghurtnak specifikus jellemzői vannak, míg ősszel, amikor a fű szárazabb, a tej is sűrűbb."
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


