2025-05-08
Arcátlan csalással verik át a turistákat Párizsban – esélyük sincs védekezni
A turisták sajnos sokszor esnek lopások és csalások áldozatául egy-egy nyaralás alatt, és bár szerencsére vannak jó tippek arra, hogy ezeket miként lehet elkerülni, az ellen, amit Franciaország fővárosában művelnek, nehezen lehet védekezni.
A francia Le Parisien vizsgálata szerint meglepően sok párizsi étteremben, borászatban és bisztróban verik át a külföldieket azzal, hogy az általuk kért – sokszor minőségi – borok helyett olcsóbb italokat töltenek ki nekik a pohárba. A csalás pikantériája viszont csak itt jön el, hiszen eddig a vendégek szemében minden csak egy egyszerű tévedés is lehetne, a felszolgálók viszont a számlára már a drágább, minőségi borok árait ütik fel.

A vizsgálat szerint például az olyan prémium borokat, mint a chablis – amelyből egy pohár 9 euróba, tehát nagyjából 3500 forintba kerül – rendszerint az olcsóbb sauvignonnal cserélték fel, amiből egy pohár természetesen jóval kevesebbe, körülbelül 5 euróba (2 ezer forintba) kerül – számol be a „trendről” az in.hu.

A Le Parisien vizsgálata ráadásul nem csak papíron zajlott: a szerkesztőség két borszakértőt kért fel arra, hogy nézzék meg, hányszor szolgálnak fel nekik olcsóbb borokat. A két sommelier küldetésük során angolul beszélő turistáknak álcázták magukat, és számos párizsi vendéglátóhelyen tesztelték a felszolgált italokat.

– idézte a portál az egyik felszolgálót, aki több mint 30 éve dolgozik a szektorban.

– nyilatkozta egy másik pincér, akit elmondása szerint a tulajdonos egyenesen arra utasított, hogy olcsóbb bort szolgáljon fel a külföldieknek.
A kémakció egyik sommelier-jének, Marina Giuberti borkereskedőnek persze egyből feltűnt a trükk: az általa rendelt 7,5 eurós sancerre helyett például egy 5,6 eurós sauvignont kapott a poharába. Ha ez nem lett volna elég, miután ezt szóvá tette a pincér számára, az savanyú fejjel kihozott egy újabb poharat ugyanabból a gyengébb minőségű borból.

– zárta le az élményt Giuberti.
A probléma nehéz helyzet elé állítja a nem borszakértő turistákat, ugyanis szakértelem híján lehetetlen megmondani, hogy milyen bort iszunk. A profik szerint nagyjából annyit tehetünk, hogy egy pohár helyett egy egész üveggel kérünk az adott borból – ugyanakkor kiemelik, hogy a párizsi törvények értelmében a pincéreknek mindig az asztalnál, üvegből kéne kiönteniük az italokat.
A riportban végezetül Jérôme Bauer elzászi borász, az AOC (appellation contrôlée) bortermelők nemzeti szövetségének vezetője is megszólalt. Szerinte a vásárlók becsapása arcátlanság, hiszen ez visszahat rájuk, termelőkre is. Az a vásárló például, aki Côte du Rhône-t rendelt, de helyette egy bordeaux-i bort kapott, valószínűleg csalódott lesz, és rossz tapasztalati miatt a jövőben teljesen elfordulhat attól a típustól.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!