Kalandvágyó utazóknak: a 6 legrizikósabb vasútvonal Földön Kalandvágyó utazóknak: a 6 legrizikósabb vasútvonal Földön
White Pass & Yukon útvonal
Fotó: Shutterstock

2024-07-06

Kalandvágyó utazóknak: a 6 legrizikósabb vasútvonal Földön

Habár a magas hegyvonulatok vagy a tengerpartok mentén közlekedő vonatok kétségkívül látványos élményt nyújtanak az utazóknak, a meredek emelkedők, az éles kanyarok és a szűk hágók kockázatokat is rejtenek magukban –nem is beszélve az időjárási viszontagságokról. Mutatunk pár vasútvonalat, amelyek az átlagosnál valamennyivel nagyobb kockázatot rejtenek magukban.  

White Pass & Yukon – Egyesült Államok/Kanada
Image
Fotó: dani3315, Getty Images

A White Pass & Yukon útvonal egy történelmi pálya mentén húzódik, a vonatokon utazva pedig elképesztő látványban lehet részünk: a szerelvények meredek hegyoldalakon, gleccserek alatt húzódó alagutakon és végül a közel háromezer méteres magasságon található White Pass hágón keresztül haladnak végig. A történelmi emlékhelyeket és vízeséseket is érintő, a világ egyik legveszélyesebbjének tartott körútra nagyjából 2,5-3 órát kell számolnunk.

Argo Gede – Indonézia
Image
Cikubang híd, Indonézia
Fotó: Akhmad Dody Firmansyah, Getty Images

A Jakarta és Bendung között közlekedő Argo Gerde vasútvonalon általában nagyjából három óráig tart az utazás, a szerelvények pedig vulkánok, teraszos rizsföldek és csodás zöld völgyek között halad el. Ugyanakkor egyes utasok hátán felállhat a szőr, mivel az útvonal számos magaslati hídon visz keresztül, melyek közül az egyik leglátványosabb a 61 méter magas Cikubang. Ugyan az utazás során nem lesz hiányunk látványos tájakban, a szubtrópusi esős évszak sokak számára ijesztőbbé tehetik a kalandot.

Tren a las Nubes – Argentína
Image
Then a Las Nubes
Fotó: Shutterstock

A világ harmadik legmagasabb vasútvonalára sokan csak „a felhőkbe vezető vonatként” hivatkoznak, hiszen rengeteg magaslati ponton halad keresztül. A vonatok az argentínai Saltától a chilei Polvorillo között közlekednek, a 434 kilométer hosszú pálya pedig 21 alagutat, egy marék óriási hidat és cikkcakkos szakaszokat is érint. Az Andok kanyonjai és völgyei persze szuper kilátással kecsegtetnek, ám a nehéz terep és az időjárási viszontagságok miatt van egy kis rizikó az útvonalban. 

Csennai-Rámesvaram – India
Image
Csennai-Rámesvaram
Fotó: Shutterstock

Az előbbi pályákkal ellentétben az indiai Csennai-Rámesvaramot azért tartják veszélyesnek, mert áthalad az óceán felett. A Csennai városából a Rámesvaram-szigetekre közlekedő vasútvonal a Pamban-hidat szeli át, mely India legrégebbi óceán fölött húzódó hídjának számít. Az utasoknak ugyan egyedülálló élményben lehet részük, ám a híd kora, valamint az óceán kiszámíthatatlansága a világ egyik legrizikósabb útvonalává teszi.

Devil’s Nose – Ecuador
Image
Devil's Nose
Fotó: efenzi, Getty Images

Ha egy vasútvonalnak már a nevében is benne van az ördög szó, akkor joggal gondolhatjuk, hogy nem feltétlenül a legbarátságosabb pályáról van szó. Több mint 2700 méteres magasságon, az Andok ecuadori vonulatai mentén zakatoló vonatok sziklákba vájt alagutakon és rázós kanyarokon viszik keresztül az utasokat, az útvonal felépítése pedig már önmagában megér egy misét.

Death Railway – Thaiföld
Image
Death Railway
Fotó: Shutterstock

Hasonlóan az ecuadori pályához, a thaiföldi vasútvonal nevében sem véletlenül szerepel a halál szó; az útvonal felépítése során ugyanis legalább 100 ezer ember vesztette életét. Az eredeti pálya Thaiföldet és Mianmart kötötte össze, és még a második világháború alatt épült fel annak érdekében, hogy katonákat és különböző felszereléseket tudjanak szállítani a burmai hadjárat színtereire. Mindenesetre a szerelvények buja dzsungeleken, meredek hegyek mentén haladnak el, az egyik leglélegzetelállítóbb pontjának pedig a faszerkezetű Wampo viadukt számít.

(Forrás: The Travel)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!