2025-08-07
Pihenés, túra, gasztronómia: ezt a 3 falut vétek kihagyni, ha a Mecsekben kirándultok
A Magyarország déli részén, Baranya vármegyében húzódó Mecsek nemcsak természeti szempontból számít kiemelkedőnek, de kulináris tekintetben is. A környéken – Pécsen túl – számos olyan települést találunk, amelynek egyik fő vonzerejét a gasztronómiája adja, ezért most ajánlunk is néhány helyszínt azoknak, akik szívesen összekötnék a természetjárást az ínyencségekkel.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet lábánál fekvő Hosszúhetény tökéletes példa arra, hogy hogyan tud egy kis település igazi gasztromennyországgá válni. Elhelyezkedéséből adódóan Hosszúhetény bővelkedik az erdei növényekben, gombákban és vadakban, az erdő közelsége pedig alapvető karaktert ad a helyi konyhának. Mindemellett természetesen a Mecsek térsége szőlőtermesztésnek is kedvez, így a településnek a borok tekintetében is van mit felmutatnia.
Annak függvényében, hogy milyen típusú szálláshelyen szeretnénk nyaralni, megcélozhatjuk az erdők mélyén fekvő Natur Hotel Kövestetőt, amely nemcsak nyári szabadtéri medencével, szaunával és masszázzsal vár, de éttermükben a vidék ízeibe is belekóstolhatunk. A hotel továbbá szuper kiindulópont a kirándulásra: egyrészt felsétálhatunk a Kövestető-kilátóhoz, másrészről itt fut a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 84. szakasza (kék vonal jelzés) is – gyerekekkel továbbá tökéletes program lehet az erdei mesterségeket bemutató „Zöld T” tanösvény is.
Ha inkább egy apartmanszerű szálláshelyen éreznénk jól magunkat, akkor a StagLand modern kabinházai, illetve a Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászlón található Mackó Vendégház és Ökoporta is kiváló választás lehet – utóbbi mellett találjuk a Püspökszentlászlói Arborétumot is, amely szintén nagyszerű lehetőséget biztosít a természetjárásra.

Hosszúhetény nevére az ország akkor figyelt fel, amikor az Almalomb megkapta a Zöld Michelin-csillagot: a saját veteményeskertből dolgozó étterem nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra és a helyi termelőkre, étlapján mindig szezonális finomságokkal. Ma az Almalomb Coffee néven kávézóként működik Pécsen, a hosszúhetényi malom pedig rendezvényhelyszínként látogatható.
Hosszúhetényben a kortárs művészeteket az ínyencségekkel vegyítő Hosszú tányér is izgalmas gasztronómiai kalandokat kínál, ami jelenleg a Michelin-ajánlott éttermek közé tartozik. Tömegre nem kell számítanunk, hiszen az étterem mindösszesen öt asztallal rendelkezik, alapanyagok területén pedig szintén a helyi ízekre fókuszál: a fogásokat Horváth Attila séf által tervezett egyedi kerámiaedényekben tálalják.

Ha Baranya vármegye gasztronómiájáról beszélünk, akkor Palkonya gasztrofaluját nem lehet kihagyni a listából – igaz, a település a Mecsektől egy kicsit délebbre terül el, de autóval így is könnyen megközelíthető. A Villányi-borvidék részeként induló, de ma önálló gasztronómiai és kulturális identitással bíró település elsősorban kiváló borairól és a sváb hagyományokról ismert. A kétezres években viszont egy új hullám söpört végig a vidéken: a csupán háromszáz fős falu elöregedésével párhuzamosan sorra jelentek meg a városból leköltöző fiatalok, kreatívok, borászok, séfek és vendéglátósok, akik nemcsak élni, hanem alkotni szerettek volna. Az önkormányzattal és különböző szervezetekkel összefogva így született meg a gasztrofalu koncepciója, ami olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy Palkonya vált az alulról szerveződő gasztroturisztikai kezdeményezések legjobb példájává.
Ez az is kiválóan szemlélteti, hogy a településen több olyan vendéglátóhelyet is találunk, ami egyben szálláshelyet is kínál: Palkonya szélé fekszik például a Haraszti Birtok, ahol nemcsak látványkonyha üzemel, de kempinghely is. Szintén kettős szolgáltatást ígér a Vaj Bisztró és Vendégház, valamint a Palkonyha Panzió Speiz Pékműhely. Előbbi a sváb paraszti kultúrára épít helyi és szezonális alapanyagok révén, és heti menükkel, bőséges parasztreggelikkel, valamint házias főételekkel várja a vendégeket – a Vaj Bisztróra ráadásul nemzetközi szinten is felfigyeltek, ugyanis 2023-ban kitüntették a CEUCO Aurum-díjjal a Best European Bistro kategóriában. A Speiz Pékműhelyet Pauli Zoltán séf alapította, és egyszerre működik vinotékaként, delikátboltként és pékműhelyként is – tulajdonképpen inkább hasonlít egy lakásotthonra, mint egy klasszikus étteremre. A szálláson továbbá wellnessrészleget is találunk, így minden adott a pihenésre.
Pihenni persze aktívan is tudunk a környéken: délen, szőlősök között húzódik például a Fekete-hegy Természetvédelmi terület, az Ördögárok és ugyancsak errefelé találjuk a Szársomlyó Természetvédelmi területet is. Ha nem mennénk olyan messzire, akkor a Halastó partját is bejárhatjuk,

A Mecsek keleti csücskében fekvő Mecseknádasdra első hallásra nem feltétlenül gondolnánk gasztronómiai központként, pedig itt is találunk érdekességeket. Az Óbányai-völgy közelsége miatt egyrészt kiváló célpont azoknak, akik egy kicsit lecsendesülnének: a Mecsek felé indulva felmászhatunk a Hetényi kilátópontra, majd az Öreg-patak mentén a Rékavárhoz, a Skóciai Szent Margit emlékhelyhez és a Miniarborétumba is eljuthatunk.
Hasonlóan Hosszúhetényhez, az erdők közelsége itt is tükröződik az ételekben. Mecseknádasdon található például a térség egyik legendás étterme, a 37 éves múltra visszatekintő, magyar konyha jellegzetességeire épülő Bagoly Csárda és Panzió – tavasszal még úgy tűnt, hogy végleg be kell zárnia az étteremnek, ám egy szerencsés tulajdonosváltásnak köszönhetően még idén folytatódott a csárda története.
A Hetényi kilátópont mellett, zöld környezetben találjuk továbbá a Hetényi Pincészet és Apartmanházat, ami hat generáció óta szolgálja ki a gasztroturistákat. A helyszínen borvacsorákat, bortúrákat és friss, helyi ételeket kínál – különlegesség például az óbányai pisztrángos tavakból származó pisztráng. A borok rajongóinak a panorámás Hudák Weingarten területére is érdemes ellátogatni, már csak azért is, hogy megkóstolják a többszörösen díjnyertes Saperavit.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!