Egyre népszerűbb a kemping: itt vertek tábort a legtöbben Magyarországon Egyre népszerűbb a kemping: itt vertek tábort a legtöbben Magyarországon
Fotó: Ilya Rabinovich, Unsplash

2024-07-08

Egyre népszerűbb a kemping: itt vertek tábort a legtöbben Magyarországon

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete, az UNWTO a kempingezés nemzetközi világnapját. A június 29-i felhívás célja, hogy rámutasson, az olcsónak gondolt nyaralási formából az utóbbi évek alatt a szabadtéri élményszerzés elsőszámú terévé változott ez a turisztikai szegmens.

Tavaly Európában mintegy 393 millió éjszakát töltöttel el az utazók kempingekben, de Magyarországon is egyre népszerűbb a szálláshelytípus, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is szépen nőtt a vendégéjszakák száma a magyar helyszíneken: az MTÜ adatai szerint 2023-ban összesen 2 millió éjszaka realizálódott itthon.

Ehhez közel 700 ezer utazó járult hozzá, az általuk eltöltött közel kétmillió vendégéjszakán pedig fele-fele arányban osztoztak a bel- és külföldi turisták.

A hazai vendégek átlagosan 2,5 éjszakát töltöttek a kempingekben, a határon túlról érkezők pedig valamivel többet, 3,2 éjszakát. A külföldiek között elsősorban németek, lengyelek, csehek, osztrákok és hollandok pihentek a magyar kempingekben. Érdekesség, hogy az NTAK adatai szerint míg Németországból és Ausztriából elsősorban az idősebb generációk tagjai jönnek – minden második vendég 55-64 éves, vagy idősebb 65-nél – addig Hollandiából főleg a fiatal felnőttek választják a nyaralásnak ezt a formáját.

A holland kempingezők 56 százaléka ugyanis a 19-34 éves korosztályba tartozik, a lengyelek és a csehek körében pedig a gyermekes családok domináltak: mindkét nemzet vendégei esetében kiemelkedően magas, közel 25-25 százalék volt a 18 éven aluliak és a középkorúak (35-44, valamint 45-54 év) aránya.

Image
Fotó: Hari Nandakumar, Unsplash
Melyek a legnépszerűbb helyszínek?

A belföldi utazók java része – több mint 40 százaléka – Budapestről és Pest vármegyéből indult útnak a Magyarországon működő 270 kemping irányába, köztük pedig idén is a Balaton térsége volt a legnépszerűbb választás. A vendégéjszakák szerinti településekre vonatkozó rangsor első tíz helyéből nyolc fekszik a magyar tenger partján, de közülük is Siófok, Zamárdi és Balatonfüred emelkedett ki – a külföldiek esetében kicsit más a helyzet, ők leginkább Balatonfüred, Hajdúszoboszló és Bük kempingjeit választották.

„A kempingezés az utóbbi években egyre kedveltebb nyaralási formává vált hazánkban is. Jól mutatja ezt, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, 2023-ra ez a szám már megközelítette a kétmilliót”

– olvashatók az MTI közleményében Könnyid Lászlónak, az MTÜ vezérigazgatójának szavai.

Magyarország kiváló lehetőségekkel rendelkezik ebben a turisztikai szegmensben is, hiszen a színvonalas mobilházaktól a lakókocsikon és lakóautókon keresztül a sátorhelyekig, változatos lehetőségek közül válogathatnak a hazai kempingekbe látogatók. A természet közelsége és a fenntarthatóság pedig olyan hívószavak, amelyek egyre inkább meghatározóak a turizmusban is, így fontos kiemelt figyelmet fordítanunk kempingjeinkre 

– tette hozzá a vezérigazgató.

Felhívásában az UNWTO hangsúlyozta, június 29-e Pál apostol névnapja, aki mesterségét tekintve sátorkészítő volt, és korának egyik világutazója, aki így sikeresen testesíti meg a kempingezőkre jellemző rugalmasságot, a természet iránti mély elkötelezettségüket és az őket összekötő bajtársiasságot.

Image
Fotó: Irewolede, Unsplash
Hova menjünk, ha nem a Balatonnál sátraznánk?

Ha nem feltétlenül a Balaton mellett táboroznánk le, akkor is több lehetőség áll rendelkezésünkre. Celldömölkön például a Ság-hegy lábánál találjuk a JUFA Vulkán Kemping Resortot, ahonnan például könnyen elérhetjük a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt és a Kemenes Vulkán Park múzeumát is. A Mecsek Natúrpark lábánál, az erdők között fekszik egy igazi családi kemping, a Máré-Vára kemping, amit a túrakedvelők biztosan kedvelni fognak. Akik észak felé vennék az irányt, azok számára jó választás lehet a Mátrához közeli Mátra Kemping Sástó: itt wellnesszezni, túrázni és sportolni is tudunk. A Börzsönyben is több kemping bújik meg, az egyik ilyen a Börzsönyi Szabadidő Központ, ahol nemcsak sátrazni tudunk, de faházakat és jurtákat is kibérelhetünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!