2025-08-12
10 hangulatos étterem Pest vármegyében, amiért érdemes külön utat szervezni
Ha igazán különleges gasztronómiai élményre vágysz, érdemes Pest vármegye legjobb éttermei köré szervezni egy kiruccanást, hiszen Budapest környéke tele van olyan vendéglátóhelyekkel, amelyek önmagukban zarándokhelynek számítanak. Most 10 olyan helyet ajánlunk, ahol garantáltan felejthetetlen ízek várnak rád!

A Budapesttől délkeleti irányba, Dánszentmiklóson működő Botanica fás környezetével és hangulatos teraszával tökéletesen megtestesíti a francia életérzést. A Munk Tamás által vezetett étterem nemcsak, hogy előkelő helyet foglal el a legjobb vidéki éttermek ranglistáján, de kulináris kínálatára a Michelin Guide is felfigyelt, jelenleg pedig az ajánlott éttermek közé tartozik. Ha gondoljuk, egy ebédért is felkereshetjük, ezesetben egy négyfogásos menüvel várnak minket, de mivel a Botanica egyben szálláshely is, ezért akár több napot is eltölthetünk a környéken. A vacsorák során kizárólag egy nyolc tételes degusztációs menüt szolgálnak fel, amely a szezonális, éppen elérhető alapanyagok köré építkezik – ehhez kérhetünk borkóstolót, de alkoholmentes italpárosítást is. Az asztalfoglalás viszont minden esetben szükséges.

A budaörsi RUTINt még 2020-ban nyitotta meg Pallag Fanni és Pallag Dávid, az étterem pedig rövid időn belül helyi kedvenc lett – ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2022-ben már megkapták az első Michelin-ajánlásukat. Az étlapon a hazai élelmiszereken van a hangsúly úgy, hogy közben nemzetközi technikákat, esetenként fúziós elgondolásokat csempésznek bele, az édesszájúaknak pedig kötelező kipróbálni a 2023-ban alapított desszertműhelyt, a Mimi’s-t is. Az ízek tekintetében a magyar konyha jellegzetességei vannak a reflektorfényben, így például tökfőzeléket, grillcsirkét és gombapaprikást is láthatunk a menüsoron, amelyeket egy tífogásos degusztációs menü keretében kóstolhatunk meg.

Amennyiben valaki nem szeretne a belvárostól messzire menni, akkor a „farm to table” koncepcióra épülő TATI remek választás. Az étteremben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hozzávalókat megbízható, helyi gazdáktól szerezzék be, az alapanyagok egy része pedig a Biatorbágyon található családi gazdaságukból érkezik. A vidéki ízek mellett Soóky Gábor séf nemzetközi kalandozásainak köszönhetően rengeteg tapasztalatot hozott haza, így nem is meglepő, hogy a TATI is a Michelin-ajánlott éttermek közé tartozik. Az étlapon olyan klasszikus magyar fogások újragondolt változatai jelennek meg, mint a tökfőzelék, a csirkepaprikás vagy a túrógombóc, de természetesen a kínálat évszakonként változik. Az esti órákban kóstolómenüt is kérhetünk, amelyeket a hagyományos borok mellett natúrborokkal együtt is megízlelhetünk.

A Dunakanyar ölelésében találjuk meg a Zöld Michelin-csillaggal jutalmazott Natura Hillt, aminek különlegességét a slow food koncepció adja. Az étteremben is a természetközeli lecsendesedésre összpontosítanak, ami azt is jelenti, hogy nincs étlapjuk, a vendégek így teljesen Szilvási Mihály szezonális termékekre építkező kreativitására bízhatják magukat. Ebédre háromfogásos bistro menüvel készülnek, míg a vacsorák keretében egy 4+2 fogásos kóstolómenü áll rendelkezésre. Érkezés előtt mindenképpen szükséges asztalt foglalni. A Natura Hill egyben egy szálláshely is, ezért ha estére érkeznénk, akkor az autóval érkezők is nyugodtan borozhatnak.

Ha egy kellemes kirándulós hétvégét tervezünk a Teve-szikla és a Budai Tájvédelmi Krözet környékén, akkor feltétlenül érdemes Pilisvörösváron zárni a napot. Itt található ugyanis Áy Zsófia és Müller Edina étterme, a sváb gasztronómiai kultúrára épülő Stube. A klasszikus sváb éttelek mellett viszont olyan népszerű fogásokat is kínálnak, mint a házi pizza vagy a hamburger, de a street foodok kedvelői is biztosan találnak maguknak finomságokat. Az ételek mellé persze kiváló borokat és sörkülönlegességeket dukálnak, az étkezés utáni kávét pedig a Bányai Coffee biztosítja.

Budapest határán, Budakalászon is rejtőzik egy kiváló sváb étterem: a Schieszl Vendéglő és Borház története egészen 1896-ig nyúlik vissza, Schieszl János ugyanis ekkor alapította meg a vendéglő ősének számító borozót. A család immáron ötödik generáció óta viszi tovább a gasztronómiai hagyományokat, így mangalicát, kolbászokat és a ház emblematikus ételének számító főtt csülköt is megtaláljuk az étlapon. Mindemellé ifj. Schieszl Konrád és Salamon Tamás konyhafőnök szezonális „chef ajánlata” opciókat is kínál a vendégeknek, amelyeknek tökéletes kiegészítője a Balaton felvidékén elterülő borászatukból származó gyümölcsös borok.

A Dunakanyar mentén húzódó Kismaros nemcsak a hajókázásra és a kirándulásra ideális, de azok számára is, akik egy jót szeretnének enni. A több mint két évtizednyi tapasztalatra építő Patak Vendéglőben úgy érezhetjük magunkat, mintha nagymamánk vendégelne meg minket, azzal az egy különbséggel, hogy a hagyományos magyar ételeket itt modern, ízléses köntösbe csomagolják. Az étteremben helyi beszállítókkal és termelőkkel dolgoznak, és a szörpöktől kedzve a lekvárokon át a savanyúságokig, mindent, amit lehetséges igyekeznek saját maguk elkészíteni. Az állandó étlapot kéthetente változó, évszakoknak megfelelő ajánlatokkal, valamint hangulatos borvacsorákkal egészítik ki.

Ha megnéztük Veresegyházi Medveottont és végigjártuk az Öreg-tó melletti tanösvényt, éhségünk csillapítására sétáljunk el a település közepén található Bandy’s Bisztróig – az viszont könnyen lehet, hogy a vártnál tovább fogunk maradni, ugyanis az étteremben nemcsak remek ételekkel szeretnék vonzani a vendégeket, hanem minőségi programokkal is. Rendszeresen tartanak például kvízesteket, de az élőzenés koncertek és tematikus gasztrohetek sem ritkák. A 2022-ben megnyílt bisztróban a magyar ízeket vegyítik nemzetközi különlegességekkel, így a harcsapaprikás mellett ugyanúgy megtaláljuk a garnélás linguine tésztaételt.

A szlovák konyha legfinomabb fogásait felsorakoztató Koliba Chopok még 2020 őszén nyitotta meg kapuit Dunakeszi határában. A kor trendjeinek megfelelően az étteremben szlovák alapanyagokkal dolgoznak: az előételek között láthatunk vadpástétomot és szlovák sajtválogatást, a levesek közt juhtúrós „demikátot” és tejszínes-gombás „kulajdát”, a főtelek közül pedig nem hiányozhat a sztrapacska, a marhanyak vagy a sörben párolt vadhús sem. Mindezt ráadásul egy természetközeli, hangulatos faházban fogyaszthatjuk el, aminek teraszáról a nyári időszakban kellemes kilátás tárulkozik elénk.

Budapesttől délre, Dabason egy különleges bisztró várja a reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni vágyókat. A Dabas Deli & Bistro ínyencbolt, cukrászda és bisztrókonyha keverésének ötlete Pócsik László fejéből pattant, ki, ma pedig az ételek Jelenik Zsolt executive séf vezérlésével készülnek el. A reggeli között találunk fahéjas francia kalácsot, tojásos reggelieket és zabkását is, míg a főételek között olyan nemzetközi és hazai kedvencek sorakoznak, mint a lazac steak vagy szűzpecsenye. A magyar és a nemzetközi ízeket kóstolómenü keretében is megízlelhetjük. Az italok közt is a különlegességek dominálnak, a csapon például Ambra Panna kézműves sör folyik, míg a pálinkák közt megtaláljuk az 1 Csepp manufaktúra házi főzteit.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!