2025-07-28
Az autópályák királya: 50 éves az M7 Bisztró, Magyarország első road étterme
Ha a Balaton felé tartasz az M7-esen, van egy kötelező megálló, amit nem hagyhatsz ki. Egy hely, ahol az autópálya történelme összeér a kulináris élvezetekkel, és ahol a fél évszázados hagyomány a legmodernebb gasztronómiai vívmányokkal egészül ki. Ez az M7 Bisztró, Magyarország első autópálya-menti vendéglátóhelye, amely idén augusztus 1-jén ünnepli arany jubileumát!
1975 augusztus 1-je: ekkor nyílt meg a Fehérvár Bisztró, az M7-es autópálya Fehérvárig tartó szakaszának debütálásával egy időben. A hely nem csupán egy étterem volt, hanem egy úttörő vállalkozás, amely megalapozta a hazai autópálya-menti vendéglátás történetét. Ahogy Szakály Attila, a jelenlegi tulajdonos meséli, a családi szálak mélyen a kezdetekig nyúlnak vissza: édesapja készítette a bisztró konyhatechnológiai terveit, majd a privatizáció során ő maga lett a tulajdonos – egy igazi családi örökség, ami generációkon átívelve tartja életben a lángot.

Az évtizedek során sok minden változott, de a cél maradt: minőségi kiszolgálás a pihenni vágyó autósoknak. 2009-ben az étterem új, modernebb épületbe költözött, majd 2017-ben kapta meg azt az arculatot és nevet, ami ma is ismerős: ez az M7 Bisztró, amely folyamatos megújulásának és alkalmazkodóképességének köszönhetően fél évszázadon át a hazai vendéglátás különleges szereplője maradt.

Vannak hagyományok, amelyekhez nem szabad nyúlni, tudja ezt az M7 Bisztró csapata is. Ahogy Attila meséli, van egy állandó „best of” listájuk, amely az első naptól kezdve sikert arat: sajtos pogácsa, virslis roló, fahéjas csiga, túrós batyu – ezek azok a péktermékek, amik évtizedek óta kísérik az utazókat. Az étlapon pedig a húsleves májgombóccal, a babgulyás és a legendás rántott sertésborda a biztos befutók. A pörkölt sem hiányozhat, ma már a klasszikus sertéspörkölt mellett marha-, csülök- és pacalpörkölt is csábítja az éhes utazókat.

Bár az M7 Bisztró megőrzi hagyományait, nyitott az újdonságokra is, hiszen a klasszikus ízeket a legmodernebb technológiákkal készítik. Emellett izgalmas újításokat is bevezettek, például a faszénen készült csülköt, oldalast és pulled porkot, amelyek ma már a menü állandó részei. Ez a hagyomány és innováció egyensúlya teszi igazán különlegessé az éttermet.
A korovavírus-járvány utáni időszak és a megnövekedett verseny ellenére az M7 Bisztró töretlenül halad előre. Szakály Attila az adatalapú vezetés híve, és folyamatosan figyeli a vendégek visszajelzéseit, hogy a kínálatot és a szolgáltatást a lehető legjobban igazítsa az igényekhez. Nem véletlen, hogy a székesfehérvári étterembe járók közel 60%-a ismeri az M7 Bisztrót, és kiemelik a „háziasságot" és a barátságos kiszolgálást.
Az 50 éves jubileum azonban egy még izgalmasabb mérföldkövet is tartogat: stratégiai együttműködést indítottak a Costes Csoporttal, így a Michelin-csillagos éttermekről ismert gasztronómiai csoport most az autópálya menti vendéglátásban is megjelenik. Szakály Attila egy Forbes Business Club eseményen találkozott Gerendai Károllyal, és a kezdeményezés azonnal termékeny talajra talált. Ahogy Tóth-Harsányi Kornél, a Costes Csoport vezérigazgatója is kiemeli, az M7 Bisztró lokációja, szakmai elhivatottsága és az 50 évnyi tapasztalata meggyőzte őket.

A jövőben így a Costes Csoport stratégiai szemlélete, piacismerete és széles kapcsolatrendszere segítheti majd az M7 Bisztrót abban, hogy tovább fejlődjön és új szintre lépjen. A cél egy hosszú távon fenntartható és értékteremtő üzleti modell kialakítása, ami a minőségi vendéglátás esszenciáját hozza el az autópályára. Több százan fordulnak meg itt naponta, és a Costes-szel közösen azt a célt tűzték ki, hogy a legmagasabb szintű vendégélményt nyújtsák, miközben megőrzik a jól ismert „házias" ízeket.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


