Különös utazási trend a repülőkön: te kibírnád? Különös utazási trend a repülőkön: te kibírnád?
Fotó: Gerrie van der Walt, Unsplash.

2024-07-01

Különös utazási trend a repülőkön: te kibírnád?

Aki sokat használja a közösségi médiát, azzal szembejöhetett már az úgynevezett „rawdogging” kifejezés, amiről első hallásra sokaknak nem éppen a repülős utazások jutnak eszébe. Pedig az új trend pontosan ehhez a területhez kapcsolódik, és az utazásnak egy újfajta módját jelenti.

A repülős utazásokra a legtöbben alaposan felkészülünk: előre letöltünk filmeket, hozunk magunkkal keresztrejtvényt vagy egy-két izgalmas könyvet azért, hogy menet közben lefoglaljuk valamivel magunkat. A legújabb, rawdoggingnak nevezett trend pontosan ennek megy ellen, ugyanis ilyenkor az utazók semmit sem csinálnak az utazás alatt – nem olvashatnak, nem hallgathatnak zenét, aludni se aludhatnak, a telefonhoz pedig végképp nem nyúlhatnak.

A fogyasztói társadalommal szembemenő kezdeményezés lazán kapcsolódik Idris Elba karakteréhez az Apple TV+ által forgalmazott Hijack (Az eltérített járat) című sorozatból. A hét részből álló szériában az Elba által megtestesített Sam Nelson Dubajból utazik Londonba egy repülőgép fedélzetén, ám mint kiderül, a gép irányítását idő közben átvette egy szélhámosokból álló csoport. Emiatt Nelsonnak minden szórakoztatási lehetőség nélkül kell „túlélnie” a hétórás repülőutat.

A sorozat pedig úgy tűnik, hogy egy egész szokatlan módon inspirálta az embereket. A közelmúltban ugyanis számos olyan bejegyzés bukkant fel a közösségi médiában, amelyben az utazók azzal dicsekednek, hogy sikerült kibírniuk egy-egy repülést úgy, hogy közben tényleg semmit sem csináltak.

Mindennek a célja igazából annyi, hogy feszegessük a saját határainkat. Míg egyesek arra használják ki ezt az alkalmat, hogy megpróbálják mentálisan edzeni magukat, addig mások számára ez egy lehetőség arra, hogy kizökkenjenek a rohanással teli mindennapokból, és elgondolkozzanak olyan dolgokon, amikre amúgy „nincsen idejük”.

Image
Fotó: Aleksei Zaitcev, Unsplash.

„Imádom ezt. A repülés szinte az egyetlen alkalom, amikor teljesen ki tudom kapcsolni az agyamat és csak létezhetek. Nagyon felszabadító”

– írta egy Reddit-felhasználó.

„Szerintem egészséges néha csak lekapcsolódni mindenről. Az agyunkat nem arra találták ki, hogy a nap minden órájában ingereket fogadjon”

– így egy másik.  

(Forrás: NZ Herald)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!