Ezért nem látsz szakállas pilótákat Ezért nem látsz szakállas pilótákat
Fotó: Fotó: Avel Chuklanov / Unsplash

2024-06-12

Ezért nem látsz szakállas pilótákat

A légiutas-kísérők által használt kódnevektől kezdve azokig a ruhákig, amelyekért leszállíthatnak a gépekről, a légi közlekedésben számos – a laikusok számára nem mindig egyértelmű – szabály létezik. Ha valaha elgondolkoztunk már azon, hogy miért nem találkozni gyakran szakállas pilótákkal, a légitársaságoknak erre is megvan a válasza.

Ugyan nem minden esetben van szabályba foglalva az, hogy a légi közlekedés területén dolgozóknak nem szabad szakállat növeszteni, egyes légitársaságok mégis megkövetelik a borotválkozást.  Az American Airlinesnál például szigorúan veszik ezt az előírást, ugyanis elmondásuk szerint az arcszőrzet egyfajta biztonsági kockázatot jelent. Más légitársaságoknál kicsit engedékenyebbek; például rövidre nyírt szakállal vagy bajusszal nyugodtan munkába állhat a személyzet.

Ezek az előírásoknak köze sincs a divathoz, sokkal inkább erednek egyes kutatásokból, melyek szerint a szakállak megakadályozzák az oxigénmaszkok megfelelő működését.

A fent említett kutatásban például három típusú maszkot teszteltek szakállas és megborotvált embereken, az eredmények szerint pedig az arcszőrzet egyértelműen hatással van az oxigénmaszkok hatékonyságára. Azt, hogy egy adott oxigénmaszk mennyire volt hatékony, az arcszőrzet mennyisége, a maszk típusa, a maszkot felfüggesztő rendszer, valamint az egyén fizikai erőnléte is befolyásolta.

Image
Fotó: Fotó: Calle Macarone / Unsplash

A szakállak miatt a maszkokból áramló oxigén könnyeben kiszivároghat, emiatt pedig a légzőrendszer nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez 

– olvasható a magyarázat az IFL Science cikkében.

A maszkokból érkező oxigén koncentrációja a belégzéskor a legnagyobb, így ha ilyenkor a szakáll miatt szivárgás tapasztalható, az azt jelenti, hogy nem fog megfelelő mennyiségű oxigén eljutni a légzőrendszer alsó részébe.

A szakállas utasok dekompressziót követően számíthatnak némi oxigénhiányra, ami különböző mértékű hipoxiához vezethet

– áll a riportban.

Amennyiben a maszk megfelelően van rögzítve és az utas követi a vészhelyzeti eljárásokat, akkor feltehetően az oxigénhiány nem éri el az életveszélyes szintet, de meglehet, hogy eszméletvesztést okoz.

Ugyanakkor frisebb kutatások vitatják a szakállak negatív hatását, ezek szerint a modern oxigénmaszkok esetében már nem kell hipoxiától tartani, hiszen ezek az eszközök már jóval fejlettebbek, mint a korábbi változatok. Emiatt például az Air Canada légitársaság alkalmazottai 2019 óta gond nélkül növeszthetnek szakállat, ám egyes légitársaságok még mindig tartják magukat a borotválkozási szabályhoz.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!