Sztrájkok Európában: erre számíts, ha júliusban utazol Sztrájkok Európában: erre számíts, ha júliusban utazol
Fotó: Shutterstock

2024-07-02

Sztrájkok Európában: erre számíts, ha júliusban utazol

A sztrájkok nem számítanak szokatlan jelenségnek Európában, és míg néhány esetben hirtelen akciókról van szó, addig sokszor már előre lehet tudni a tiltakozások időpontját. Mutatjuk, hol és milyen sztrájkokra számíthatunk júliusban. 

Olaszország

Olaszország repülőterein dolgozó munkavállalók egy országos sztrájkra készülnek a hónap elején. Emiatt 2024. július 5-én több repülőtéren lehet fennakadásokra: Bolognában, Crotonéban, Lamezia Termében, Milánóban, Reggio Calabriában, Rómában és Velencében a dolgozók tiltakozása miatt valószínűleg késésekkel kell számolnunk.

Írország

Az Aer Lingus pilótái még június 26-án kezdtek bele egy határozatlan idejű sztrájkba, ami azt jelenti, hogy a pilóták nem fognak a munkaidejükön kívül dolgozni és nem fogadnak el semmilyen változást előre megszabott munkarendjükben. Az Euronews szerint emiatt legalább 400 járatot töröltek július 7-ével bezáróan. A járatokat érintő változásokról az utasokat mindenképpen értesíteni fogják SMS-ben vagy e-mailen.

Image
A kép csak illusztráció
Fotó: Carlos Coronado, Unsplash
Egyesült Királyság

A londoni Gatwick repülőtér munkatársai júliusban több alkalommal is sztrájkolnak majd. A repülőtéri biztonsági személyzet legalább 300 tagja először július 12-14., majd július 18-21. között tiltakoznak majd, ami meghosszabbíthatja a bőröndök átvilágításának idejét és érintheti a speciális segítségre szoruló utasokat is.

Franciaország

A CGT-RATP szakszervezet még év elején egy héthónapos sztrájkot jelentett be, mely február 5-én kezdődött meg, és szeptember 9-ig tarthat. A tiltakozások az Ile-de-France buszokat, illetve a metróhálózatot is érinthetik. A francia szenátus viszont áprilisban elfogadott egy törvényjavaslatot, mely az év néhány kiemelt eseménye alatt – így például a párizsi olimpia idején – megtiltja a sztrájkolást. A törvénytervezetet ugyanakkor sokan ellenezték, és ahhoz, hogy érvénybe lépjen, még a Francia Nemzetgyűlésnek is el kell fogadnia.

+1 Hollandia

Ugyan a Hollandia tömegközlekedését érintő sztrájkok csak szeptemberben várhatók, nem árt előre tudni, hogy mire készülhetünk akkor, ha nem a nyári hónapokba utazunk. Szeptember 12-én ugyanis az ország legnagyobb városaiban – például Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában – közös tiltakozásba kezdenek az érintett dolgozók.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!