Friss, pikáns, egzotikus: így készül a ceviche, Dél-Amerika citrusos csodája
Fotó: Natalia Brand/Shutterstock

2025-06-16

Friss, pikáns, egzotikus: így készül a ceviche, Dél-Amerika citrusos csodája

A ceviche (ejtsd: szevicse) nemcsak ínycsiklandó előétel, hanem Dél-Amerika-szerte ismert és kedvelt orvosság is. A frissítő és pikáns fogás Latin-Amerika tengerparti vidékeiről indult világhódító útjára, és mára a nemzetközi gasztronómia egyik ikonikus étele lett. Alapját nyers hal vagy rák adja, amelyet frissen facsart lime-lében pácolnak. Ez a savas marinálás gyakorlatilag megfőzi a húsokat, így végeredményként egy friss, ropogós és pikáns ízélményt kapunk.

A ceviche egy ősi inka eredetű étel, amit már kétezer éve is készítettek halból és tengeri herkentyűkből. Tartósításukhoz először erjesztett kukoricalevet, chichát használtak. A 15. és 16. századi spanyol gyarmatosítók végül citrusfélékkel és hagymával tökéletesítették a receptet, azóta is Peru, Ecuador, Chile, Mexikó és Panama számít a ceviche hazájának.

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)
  • 450 g friss tengeri hal vagy rák;
  • közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve;
  • csipetnyi só;
  • őrölt fekete bors;
  • frissen facsart limelé (kb. 4–6 lime);
  • 1–2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva;
  • 1 jalapeño vagy serrano paprika, kimagozva és aprítva;
  • kb. 200 g koktélparadicsom, félbevágva vagy apróra kockázva;
  • kb. 120 g uborka, felkockázva;
  • friss koriander, durvára vágva;
  • 1 érett avokádó;
  • 1 ek olívaolaj.
Image
Fotó: Jelenyer Rangel/Shutterstock
Elkészítése

Első lépésként a vékonyra szeletelt hagymát tegyük egy tálba, szórjuk meg sóval és borssal, majd facsarjuk rá a lime levének felét. Ezt hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót. Kockázzuk fel a halat vagy a rákot, és keverjük a hagymás-lime-os pácunkhoz. Ezután adjuk hozzá a maradék lime-levet, az apróra vágott fokhagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, koriandert, valamint az olívaolajat. Alaposan keverjük össze az egészet.

Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 45–60 percre, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha avokádót is szeretnénk beletenni, azt csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá, így friss és krémes marad.

A Feasting at Home receptje egy egyszerű praktikát is elárult nekünk, amely szerint, ha nagyon vékonyra szeletelt halat használunk, elég lehet mindössze 30–45 perc pácolás is. Továbbá, fontos megjegyezni, hogy a hozzávalók mennyisége is szabadon alakítható: több limelé, több vagy csípősebb paprika vagy további fűszerek hozzáadásával még intenzívebb ízvilágot érhetünk el.

Olvasd el ezt is!

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!