2025-06-16
Friss, pikáns, egzotikus: így készül a ceviche, Dél-Amerika citrusos csodája
A ceviche (ejtsd: szevicse) nemcsak ínycsiklandó előétel, hanem Dél-Amerika-szerte ismert és kedvelt orvosság is. A frissítő és pikáns fogás Latin-Amerika tengerparti vidékeiről indult világhódító útjára, és mára a nemzetközi gasztronómia egyik ikonikus étele lett. Alapját nyers hal vagy rák adja, amelyet frissen facsart lime-lében pácolnak. Ez a savas marinálás gyakorlatilag megfőzi a húsokat, így végeredményként egy friss, ropogós és pikáns ízélményt kapunk.
A ceviche egy ősi inka eredetű étel, amit már kétezer éve is készítettek halból és tengeri herkentyűkből. Tartósításukhoz először erjesztett kukoricalevet, chichát használtak. A 15. és 16. századi spanyol gyarmatosítók végül citrusfélékkel és hagymával tökéletesítették a receptet, azóta is Peru, Ecuador, Chile, Mexikó és Panama számít a ceviche hazájának.
- 450 g friss tengeri hal vagy rák;
- közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve;
- csipetnyi só;
- őrölt fekete bors;
- frissen facsart limelé (kb. 4–6 lime);
- 1–2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva;
- 1 jalapeño vagy serrano paprika, kimagozva és aprítva;
- kb. 200 g koktélparadicsom, félbevágva vagy apróra kockázva;
- kb. 120 g uborka, felkockázva;
- friss koriander, durvára vágva;
- 1 érett avokádó;
- 1 ek olívaolaj.

Első lépésként a vékonyra szeletelt hagymát tegyük egy tálba, szórjuk meg sóval és borssal, majd facsarjuk rá a lime levének felét. Ezt hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót. Kockázzuk fel a halat vagy a rákot, és keverjük a hagymás-lime-os pácunkhoz. Ezután adjuk hozzá a maradék lime-levet, az apróra vágott fokhagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát, koriandert, valamint az olívaolajat. Alaposan keverjük össze az egészet.
A Feasting at Home receptje egy egyszerű praktikát is elárult nekünk, amely szerint, ha nagyon vékonyra szeletelt halat használunk, elég lehet mindössze 30–45 perc pácolás is. Továbbá, fontos megjegyezni, hogy a hozzávalók mennyisége is szabadon alakítható: több limelé, több vagy csípősebb paprika vagy további fűszerek hozzáadásával még intenzívebb ízvilágot érhetünk el.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!