2024-09-18
Cukros, fahéjas, ropogós: így készül a spanyolok kedvence, a churros
Ha egy igazán ropogós és édes finomságra vágysz, a churros tökéletes választás. A spanyol eredetű édesség világszerte rendkívül népszerű, ráadásul mi is könnyen elkészíthetjük otthon – mutatjuk is, hogyan fogjunk bele!
Bár leginkább a spanyol gasztronómiához kötjük, a churros nemcsak Spanyolországban közkedvelt, hanem világszerte elterjedt finomságnak számít: többek között Portugáliában, Franciaországban, Latin-Amerika számos országában, a Fülöp-szigeteken, Belgiumban, valamint az Egyesült Államok bizonyos részein is előszeretettel fogyasztják.
- 2.5 dl víz
- 2 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
- 3 dl csokoládés puding / vagy két tábla olvasztott csoki (a mártogatáshoz)
- 5 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
Egy edénybe öntsük a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat. Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni a tésztát. Ezután adagoljuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
Ha ezzel megvagyunk forrósítsunk olajat és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után azonnal meg tudjuk forgatni benne a churrost. Készítsünk egy csillag formájú véget a habzsákra, majd töltsük bele a tésztát, és szépen nyomjuk bele az olajba. Nem kell sokáig sütni, ahogy elkezd pirulni már kész is.
Végül készítsük el a csokoládés pudingot vagy olvasszunk csokit, amibe mártogathatjuk a fahéjas finomságot.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!