2024-05-15
A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra
Májusban javában tart az eperszezon: a legtöbben a gyümölcsöt a desszertekhez használják fel, pedig a főtelekhez is tökéletes választás! A változatosság kedvéért mutatunk három ínycsiklandó epres főételt!
Hozzávalók (2 főre):
- 200 g eper
- ½ kígyóuborka
- 1 kápia paprika
- 1 közepes lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 g hámozott paradicsom (konzerv)
- 8 levél friss bazsalikom
- 100 ml olívaolja
- 50 ml fehér balzsamecet
- 300 ml víz
- só, bors (ízlés szerint)
- pár szelet pirítós a leves mellé
Magunknak is beszerezhetjük a friss epret: Amikor a munka tényleg édes: mutatjuk a legjobb „szedd magad!” eperföldeket!
- A hideg gazpacho nemcsak hűs élményt kínál a nyári melegben, de abszolút egészséges is!
- Az összes hozzávalót vágjuk kisebb darabokra, tegyük bele egy turmixgépbe, és addig dolgozzuk át, amíg pürés állaga nem lesz.
- Amikor ezzel kész vagyunk, már bele is önthetjük a keveréket egy leveses tányérba, majd a tetejére rakjunk pár levél bazsalikomot és egy kevés felkockázott lila hagymát, illetve körszeletekre vágott uborkát.
- A leves tetejére csorgathatunk egy kevés olívaolajat, és már fogyaszthatjuk is.
(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)
Amennyiben egy könnyed sorbet-val zárnánk le a vacsorát: Ha tavasz, akkor eper: 4 összetevős epres sorbet a melegebb napokra
Hozzávalók (3 főre):
A salátához:
- 1 csokor spárga
- 100 g eper
- 100 g rukkola
- ½ kígyóuborka
- ½ (jég)saláta vagy kevert saláta
- 100 g feta sajt
- 20 g reszelt mandula
- gránátalma magok (ízlés szerint)
- feketeerdei sonka (ízlés szerint)
Az öntethez:
- 200 ml 100%-os narancslé
- ½ lime leve
- 200 ml olívaolaj
- A dresszinghez egy lábasban forraljuk fel a narancslevet, amíg ez összeáll, nekiállhatunk a saláta elkészítéséhez. Az eperből tegyünk félre pár nagyobb szeletet a díszítéshez.
- Vágjuk le a spárgák alját, majd mossuk meg és pucoljuk meg a szálakat. Vágjuk a spárgákat félbe, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük nagyjából 2-3 percig. Miután leszűrtük, tegyük hideg vízbe a szálakat.
- Mindeközben megpiríthatjuk a mandulát.
- Aprítsuk fel a jégsalátát, majd a rukkolával együtt rakjuk egy mélyebb tálba. Szeleteljük fel az epreket tetszőleges méretűre, az uborkákat körszeletekre, majd negyedekre, a spárgák alsó részét pedig szintén karikákra.
- Keverjük össze az egészet, majd a megmaradt spárga szálakat felezzük el, és rakjuk rá a saláta tetejére. Morzsoljuk rá a fetát, szórjuk meg gránátalmával és a pirított mandulával, végül pedig a feketeerdei sonkát is hozzáadhatjuk.
- Vegyük elő a leredukált narancslevet, majd egy turmixgépben lassan öntsük hozzá az olajat. Amikor ezzel készen vagyunk, facsarjuk bele a lime levét is.
- Fogyasztás előtt locsoljuk meg az öntettel a salátát.
(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)
Ha már saláták: 4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- 500 g csirkemell filé
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek limelé
- 1 ek reszelt limehéj
- 1 ek méz
- 60 g koriander
- só, bors (ízlés szerint)
Az epres salsához:
- 250 g aprított paradicsom
- 250 g eper
- 1 jalapeno
- 5 zöldhagyma
- 2 ek limelé
- 60 g koriander
- só, bors (ízlés szerint)
- Turmixoljuk össze a csirkéhez szükséges alapanyagokat addig, amíg a pác sima nem lesz.
- Klopfoljuk ki a csirkemelleket, majd rakjuk egy nagyobb edénybe a szeleteket, öntsük rá a fenti keveréket, és hagyjuk nagyjából 20 percig állni a pácban.
- Az epres salsához keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban, majd fedjük le és tegyük be a hűtőbe addig, amíg el nem készültünk a csirkével.
- Grillezük meg a csirkét nagyjából 3-4 percig minden oldalon. Ezt követően öntsük le a húst az epres salsával, és már tálalhatjuk is.
(Recept: Jo Cooks, a képek csak illusztrációk)