A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-05-15

  • Drive
  • Gasztro
  • A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra

A desszerteken túl: 3 ínycsiklandozó epres főétel a szezonra

Májusban javában tart az eperszezon: a legtöbben a gyümölcsöt a desszertekhez használják fel, pedig a főtelekhez is tökéletes választás! A változatosság kedvéért mutatunk három ínycsiklandó epres főételt!

Epres gazpacho 

Hozzávalók (2 főre):

  • 200 g eper
  • ½ kígyóuborka
  • 1 kápia paprika
  • 1 közepes lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g hámozott paradicsom (konzerv)
  • 8 levél friss bazsalikom
  • 100 ml olívaolja
  • 50 ml fehér balzsamecet
  • 300 ml víz
  • só, bors (ízlés szerint)
  • pár szelet pirítós a leves mellé

Magunknak is beszerezhetjük a friss epret: Amikor a munka tényleg édes: mutatjuk a legjobb „szedd magad!” eperföldeket!

Így készítsük el: 
  • A hideg gazpacho nemcsak hűs élményt kínál a nyári melegben, de abszolút egészséges is!
  • Az összes hozzávalót vágjuk kisebb darabokra, tegyük bele egy turmixgépbe, és addig dolgozzuk át, amíg pürés állaga nem lesz.
  • Amikor ezzel kész vagyunk, már bele is önthetjük a keveréket egy leveses tányérba, majd a tetejére rakjunk pár levél bazsalikomot és egy kevés felkockázott lila hagymát, illetve körszeletekre vágott uborkát.
  • A leves tetejére csorgathatunk egy kevés olívaolajat, és már fogyaszthatjuk is.

(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)

Amennyiben egy könnyed sorbet-val zárnánk le a vacsorát: Ha tavasz, akkor eper: 4 összetevős epres sorbet a melegebb napokra

Epres-sonkás spárgasaláta 

Hozzávalók (3 főre):

A salátához:

  • 1 csokor spárga
  • 100 g eper
  • 100 g rukkola
  • ½ kígyóuborka
  • ½ (jég)saláta vagy kevert saláta
  • 100 g feta sajt
  • 20 g reszelt mandula
  • gránátalma magok (ízlés szerint)
  • feketeerdei sonka (ízlés szerint)

Az öntethez:

  • 200 ml 100%-os narancslé
  • ½ lime leve
  • 200 ml olívaolaj
Így készítsük el:
  • A dresszinghez egy lábasban forraljuk fel a narancslevet, amíg ez összeáll, nekiállhatunk a saláta elkészítéséhez. Az eperből tegyünk félre pár nagyobb szeletet a díszítéshez.
  • Vágjuk le a spárgák alját, majd mossuk meg és pucoljuk meg a szálakat. Vágjuk a spárgákat félbe, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük nagyjából 2-3 percig. Miután leszűrtük, tegyük hideg vízbe a szálakat.
  • Mindeközben megpiríthatjuk a mandulát.
  • Aprítsuk fel a jégsalátát, majd a rukkolával együtt rakjuk egy mélyebb tálba. Szeleteljük fel az epreket tetszőleges méretűre, az uborkákat körszeletekre, majd negyedekre, a spárgák alsó részét pedig szintén karikákra.
  • Keverjük össze az egészet, majd a megmaradt spárga szálakat felezzük el, és rakjuk rá a saláta tetejére. Morzsoljuk rá a fetát, szórjuk meg gránátalmával és a pirított mandulával, végül pedig a feketeerdei sonkát is hozzáadhatjuk.
  • Vegyük elő a leredukált narancslevet, majd egy turmixgépben lassan öntsük hozzá az olajat. Amikor ezzel készen vagyunk, facsarjuk bele a lime levét is.
  • Fogyasztás előtt locsoljuk meg az öntettel a salátát.

(Recept: Street Kitchen, a képek csak illusztrációk)

Ha már saláták: 4 szuper öntet a tavaszi salátákhoz

Epersalsás grillcsirke 

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • 500 g csirkemell filé
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek limelé
  • 1 ek reszelt limehéj
  • 1 ek méz
  • 60 g koriander
  • só, bors (ízlés szerint)

Az epres salsához:

  • 250 g aprított paradicsom
  • 250 g eper
  • 1 jalapeno
  • 5 zöldhagyma
  • 2 ek limelé
  • 60 g koriander
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készítsük el: 
  • Turmixoljuk össze a csirkéhez szükséges alapanyagokat addig, amíg a pác sima nem lesz.
  • Klopfoljuk ki a csirkemelleket, majd rakjuk egy nagyobb edénybe a szeleteket, öntsük rá a fenti keveréket, és hagyjuk nagyjából 20 percig állni a pácban.
  • Az epres salsához keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban, majd fedjük le és tegyük be a hűtőbe addig, amíg el nem készültünk a csirkével.
  • Grillezük meg a csirkét nagyjából 3-4 percig minden oldalon. Ezt követően öntsük le a húst az epres salsával, és már tálalhatjuk is.

(Recept: Jo Cooks, a képek csak illusztrációk)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!