2025-08-08
6 isteni görög desszert, ami első harapásra rabul ejt
Görögország konyhájáról bár először valószínűleg a sós, húsos ételek jutnak eszünkbe, a desszertek területén is bőven akad miből válogatni. A rétestésztáktól kezdve az mézes finomságokig, mutatunk hat édességet, amivel könnyen felidézhetjük kedvenc nyaralásunkat!
A hagyományosan újévi ételnek számító vasilopita egy narancsos, brandys, fahéjas és szegfűszeges sütemény, ami legalább annyira jól esik a családi vagy baráti összejöveteleken, mint az ünnepek idején. Újévkor mindenesetre egy kedves tradíció keretében szolgálják fel: a süti tésztájába egy pénzérmét rejtenek, majd miután a családfő az asztalnál szeletekre vágja a tortát, az előtt, akinél a pénzérme landol, szerencsés év áll.
A görög desszertek listájából persze a baklava sem maradhat ki, a csokoládés-mogyorós változattal viszont csavarhatunk egyet az alaprecepten. Ízesítésként érdemes a fenti két hozzávaló mellett fahéjat és mézet használni, így egyszerre kaphatunk egy hagyományos és modern finomságot.
Görögországban már évszázadok óta készítik el a réteshez hasonló bougatsát. Az persze, hogy mivel töltik meg területenként és családonként változó: van, amikor egy húsos-sajtos tölteléket kívánnak, és olyan is, amikor egy édesebb, vaníliás krémmel megtöltött falatkára vágynak. Néha alma vagy csokoládé is belekerül, így egy rendkívül változatosan elkészíthető örökségről van szó.
Ha egy könnyen csipegethető és ropogós nassolnivalót kívánnánk, akkor Görögország fánkgolyói, a loukoumades biztosan ízleni fog nekünk. A tésztát kis labdákba gyúrják, forró olajba dobják, majd ízlés szerint olvasztott vajjal, csokoládéval, fahéjjal vagy mézzel locsolják meg. Az extra ropogásért gyakran durvára vágott dióval is megszórják.
A filo tészta legutóbb a dubaji csoki révén került a figyelem középpontjába, ám a görögök is előszeretettel használják különböző édességekhez. Könnyű, leveles szerkezetét először ropogósra sütik, majd jól meglocsolják cukorsziruppal (vagy mézzel), erre pedig egy tejszínes vagy vaníliás krémréteg kerül. A modern receptek gyakran alkalmaznak gyümölcsöket is, így például a vaníliás krém helyett epressel díszítik, a tetejére pedig mézes tejszínhabot nyomnak.
Az őszi-téli időszakra érdemes elmenteni a karithopitát, ez ugyanis egy narancsos, diós és téli fűszerekkel gazdagított torta, ami gyakran kerül az ünnepi asztalokra – karácsonykor, születésnapokon és nagyobb családi összejöveteleken is előszeretettel tálalják, hiszen elkészítése nem bonyolult. HA pedig megfogadjuk a hamuesgyemant.hu javaslatát, akkor vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is készülünk.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


