Igazi görög válasz az olasz lasagnére: így készül a besameles rakott tészta, a pastitsio Igazi görög válasz az olasz lasagnére: így készül a besameles rakott tészta, a pastitsio

2025-01-23

  • Drive
  • Gasztro
  • Igazi görög válasz az olasz lasagnére: így készül a besameles rakott tészta, a pastitsio

Igazi görög válasz az olasz lasagnére: így készül a besameles rakott tészta, a pastitsio

A görögök egyik kedvenc étele ez a rakott tészta, ami hagyományosan tésztából, besamel mártásból és darált húsból áll össze. Az egyik legjobb része a fűszerezés: a fahéj és a szegfűszeg kombinációja egyedivé varázsolja az egyébként lasagnére hasonlító fogást. Ráadásul ebédre, vacsorára, de még vendégvárónak is tökéletes.

A klasszikus olasz lasagne görög változatának elkészítése néhány alapanyagot eltekintve nem sokban különbözik az eredetitől. 

Hozzávalók a húsos szószhoz:
  • 2 evőkanál olívaolaj;
  • 3 gerezd fokhagyma;
  • 2 db lilahagyma;
  • 1 kg darált marhahús;
  • 1,7 dl száraz vörösbor;
  • 800 g aprított paradicsom konzerv;
  • 2 db marhahúsleveskocka;
  • 28 g (2 evőkanál) paradicsompaszta;
  • 1 teáskanál kristálycukor;
  • 1 babérlevél;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • 1 fahéjrúd (vagy plusz fél teáskanál őrölt fahéj);
  • negyed teáskanál őrölt szegfűszeg;
  • csipet só;
  • 1 teáskanál feketebors.
Hozzávalók a besamelhez:
  • 100 g vaj;
  • 90 g fehérliszt;
  • 1 liter magas zsírtartalmú tej;
  • egy csipet őrölt szerecsendió;
  • fél teáskanál só;
  • 100 g Kefalotyri görög sajt;
  • 2 tojássárgája.
Hozzávalók a tésztához:
  • 400 g penne;
  • 120 g morzsolt feta;
  • 2 tojásfehérje.
Image
Így készítsük el:
  1. Melegítsünk fel egy nagyobb lábast, majd dobjuk bele az apróra vágott fokhagymát és lilahagymát. Dinszteljük néhány percig, majd adjuk hozzá a marhahúst. Miután kicsit megpirult, öntsük fel a borral. Főzzük addig, míg a vörösbor nagy része elpárolog.
  2. Dobjuk bele a húshoz szükséges, összes többi hozzávalót, beleértve a fűszereket is. Forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük nagyjából 45 percig, míg redukálódik. A lényeg, hogy sűrű, húsos szószt kapjunk. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és hagyjuk 30 percig hűlni.
  3. A következő lépés a besamel elkészítése. Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük folyamatosan 1 percen át. Eközben lassan öntsük hozzá a tej felét, hogy nedves masszává váljon. Adjuk hozzá a maradék tejet is, és keverjük csomómentesre. Folyamatos kavargatás mellett főzzük nagyjából 5 percig, míg sűrűvé válik. Ezután vegyük le a tűzhelyről és reszeljük bele a szerecsendiót, a sajtot, majd sózzuk. Ha ezzel megvagyunk, gyorsan keverjük bele a tojássárgáját, majd fedjük le és tegyük félre.
  4. Ha a besamel és a hús elkészült, főzzük meg a tésztát (az előírtnál 1 perccel kevesebb ideig). Ha megfőtt, keverjük bele óvatosan a tojásfehérjét és a morzsolt fetát.
  5. Az utolsó lépés nem más, mint maga az étel összeállítása. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Tegyük a tésztát egy nagyobb sütőformába. Dobjuk bele a tésztát, majd töltsük meg húsos mártással. A következő réteg a besamel szósz, végül a tetején helyezzük el a reszelt sajtot. Süssük 30 percig, vagy amíg a teteje aranyszínű nem lesz. Tálalás előtt hagyjuk 10 percet hűlni.

(Forrás: RecipeTin Eats)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!