Pizza török módra? Így készítheted el a vékonytésztás lachmacunt! Pizza török módra? Így készítheted el a vékonytésztás lachmacunt!
Lachmacun, avagy a török pizza.
Fotó: Shutterstock

2024-11-27

  • Drive
  • Gasztro
  • Pizza török módra? Így készítheted el a vékonytésztás lachmacunt!

Pizza török módra? Így készítheted el a vékonytésztás lachmacunt!

Bár a hamisítatlan nápolyi pizza nem véletlenül tett szert ekkora hírnévre, ha szívesen kipróbálnánk valami szokatlant, akkor felírhatjuk a bevásárlólistára a paprikás török pizzához szükséges alapanyagokat. Olasz rokonával ellentétben a lachmacunnak egyáltalán nincs levegős széle, de legalább annyi változatos feltéttel készíthetjük el, mint a klasszikus pizzákat.

Hozzávalók (4 főre):

A tésztához:

  • 240g liszt
  • 2tk élesztőpor
  • 1tk barnacukor
  • ½ tk só
  • 1 nagyobb tojás
  • 120ml tej
  • 60ml extraszűz olívaolaj

A feltéthez:

  • 150g darált bárány- vagy marhahús
  • 1 közepes hagyma
  • 5 kisebb paradicsom
  • 1ek paradicsompaszta
  • 1ek chilipehely
  • ½ ek mentalevél
  • ½ ek őrölt kömény
  • ½ ek pirospaprika
  • 1-2 csipet őrölt fahéj
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  1. A tészta elkészítéséhez melegítsük fel a tejet langyosra, majd egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a barnacukrot és az élesztőt. Csináljunk egy kis medret a tészta közepében, majd törjük bele a tojást és öntsük hozzá a tejet, valamint az extraszűz olívaolajat is. Ha ezzel készen vagyunk, formázzunk egy nyúlós gombócot belőle, takarjuk le, és hagyjuk szobahőmérsékleten legalább 2 óráig pihenni – a tésztának nagyjából kétszer akkorának kell lennie, mint a pihentetés előtt.
  2. Lisztezzük be a konyhapultot, majd osszuk négy egyenlő részre a tésztát. Gyúrjuk mindegyiket egy-egy kis labdába, majd pihentessük őket még 30 percig. Amíg kel a tészta, rakjunk egy sütőlapot a sütőbe, ezt pedig melegítsük elő 250 Celsius-fokra.
  3. Ezután nekiláthatunk a feltéteknek: vágjuk félbe a paradicsomokat, távolítsuk el a magokat, és facsarjuk ki a levet. A hús kivételével rakjuk az összes feltétet egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk őket addig, amíg megfelelően összeállnak. Ezután hozzáadhatjuk a darált húst is, és ismét addig dolgozzunk a keveréken, amíg annak pasztaszerű nem lesz az állaga.
  4. Következő lépéskényt lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztagolyókat, majd alakítsunk belőle egy pizzához hasonló körformát. Helyezzük a tésztát sütőpapírra, és kenjük meg széleit olívaolajjal.
  5. Ezután már meg is kenhetjük (vékonyan) a pizzát a nemrég elkészített pasztával. Ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át a tésztát, nyomkodjuk kicsit bele a pasztát. Ha a feltét mozgatás közben lecsúszik a tésztáról, az azt jelenti, hogy túl sokat raktunk rá.
  6. Végül tegyük be a török pizzát a sütőbe nagyjából 5-6 percre, és már tálalhatjuk is!. Törökországban sokszor fel szokták csavarni a lachmacunt, de „laposan” is fogyaszthatjuk. 

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!