2024-11-27
Pizza török módra? Így készítheted el a vékonytésztás lachmacunt!
Bár a hamisítatlan nápolyi pizza nem véletlenül tett szert ekkora hírnévre, ha szívesen kipróbálnánk valami szokatlant, akkor felírhatjuk a bevásárlólistára a paprikás török pizzához szükséges alapanyagokat. Olasz rokonával ellentétben a lachmacunnak egyáltalán nincs levegős széle, de legalább annyi változatos feltéttel készíthetjük el, mint a klasszikus pizzákat.
A tésztához:
- 240g liszt
- 2tk élesztőpor
- 1tk barnacukor
- ½ tk só
- 1 nagyobb tojás
- 120ml tej
- 60ml extraszűz olívaolaj
A feltéthez:
- 150g darált bárány- vagy marhahús
- 1 közepes hagyma
- 5 kisebb paradicsom
- 1ek paradicsompaszta
- 1ek chilipehely
- ½ ek mentalevél
- ½ ek őrölt kömény
- ½ ek pirospaprika
- 1-2 csipet őrölt fahéj
- só, bors (ízlés szerint)
- A tészta elkészítéséhez melegítsük fel a tejet langyosra, majd egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a barnacukrot és az élesztőt. Csináljunk egy kis medret a tészta közepében, majd törjük bele a tojást és öntsük hozzá a tejet, valamint az extraszűz olívaolajat is. Ha ezzel készen vagyunk, formázzunk egy nyúlós gombócot belőle, takarjuk le, és hagyjuk szobahőmérsékleten legalább 2 óráig pihenni – a tésztának nagyjából kétszer akkorának kell lennie, mint a pihentetés előtt.
- Lisztezzük be a konyhapultot, majd osszuk négy egyenlő részre a tésztát. Gyúrjuk mindegyiket egy-egy kis labdába, majd pihentessük őket még 30 percig. Amíg kel a tészta, rakjunk egy sütőlapot a sütőbe, ezt pedig melegítsük elő 250 Celsius-fokra.
- Ezután nekiláthatunk a feltéteknek: vágjuk félbe a paradicsomokat, távolítsuk el a magokat, és facsarjuk ki a levet. A hús kivételével rakjuk az összes feltétet egy konyhai robotgépbe, és turmixoljuk őket addig, amíg megfelelően összeállnak. Ezután hozzáadhatjuk a darált húst is, és ismét addig dolgozzunk a keveréken, amíg annak pasztaszerű nem lesz az állaga.
- Következő lépéskényt lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztagolyókat, majd alakítsunk belőle egy pizzához hasonló körformát. Helyezzük a tésztát sütőpapírra, és kenjük meg széleit olívaolajjal.
- Ezután már meg is kenhetjük (vékonyan) a pizzát a nemrég elkészített pasztával. Ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át a tésztát, nyomkodjuk kicsit bele a pasztát. Ha a feltét mozgatás közben lecsúszik a tésztáról, az azt jelenti, hogy túl sokat raktunk rá.
- Végül tegyük be a török pizzát a sütőbe nagyjából 5-6 percre, és már tálalhatjuk is!. Törökországban sokszor fel szokták csavarni a lachmacunt, de „laposan” is fogyaszthatjuk.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!