2023-09-18
5 meglepő, de annál változatosabb pizzafeltét a séfek ajánlásával
A cikkben szereplő kombinációkkal más szintre emelheted a pizzázás élményét – nem mintha a klasszikus margheritával vagy prosciutto pizzával bármi probléma lenne, de mindig érdemes új, izgalmas ízeket is kóstolni. A Huffington Postnak most séfek mondták el, milyen recepteket próbáljunk ki idén ősszel.
Mark Bolchoz, az Indigo Road Hospitality Group Italian Concepts ügyvezető séfje és kulináris igazgatója a szezonális gombával és szarvasgombával kiegészített pizzát részesíti előnyben, de kiemeli, hogy a gombával vigyázni kell, mert eláztathatja a tésztát. A séf azt tanácsolja, hogy a gombafeltétet pároljuk meg fűszerekkel, ami főzéskor kiengedi a levét, és a pizzán már csak pirulni fog.
Ezt olvastad már? A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett
Shutterstock
Erről lehet, hogy a kaliforniai szusi jut eszedbe, és valóban egy fúziós étel ez is, de érdemes egy esélyt adni neki!
„Japánban nőttem fel, és a kedvenc pizzafeltétem a terijaki csirke vaszabis majonézzel, ami nagyon népszerű”
– mondta Yuu Shimano, a brooklyni Yuu étterem ügyvezető séfje és tulajdonosa. A kombináció egyszerre krémes és sós, a vaszabi csípőssége robban a szájban, a csirke pedig jó textúrát ad a pizzának. A japán származású séf azért azt is hozzáteszi, hogy szerinte a legegyszerűbb pizzák mindig a legfinomabbak.
Milyen zöldség lehet mutatós és finom a pizzán? Tavasszal a spárga, a vad póréhagyma, a koktélparadicsom, az ecetes paprika és cukkini, ősszel pedig jöhetnek az édes tökfélék és a hagymák, legyen vörös, lila vagy póréhagyma – a tökhöz remekül passzol a pirított szalonna, így lesz édes-sós és ropogós-puha feltét is a pizzán.
Shutterstock
Joseph Bliffen, a New York-i Silver Apricot konyhafőnöke szerint a jó szaftos, zsíros, fűszeres hús és a savanyú paprika ütős páros. A legjobb ehhez a pizzához az édes, kicsit csípős vinaigrette-ben eltett paprika. A pizzatésztára mehet a szokásos paradicsomszósz, a tépett hús, a savanyú paprika és persze a tetejére a sajt.
Ne hagyd ki! 5+1 úti cél, ahol Európa legkülönlegesebb röviditalaiba kóstolhatunk bele
A finom pizzához nélkülözhetetlenek a jó minőségű alapanyagok, és bár a lazac és a kapribogyó eleve nem olcsó mulatság, azért érdemes kipróbálni ezt a kompinációt is idén ősszel. Mohamed Wahiba, a washingtoni Nicoletta Italian Kitchen főszakácsa szerint az édes és savanyú összetevők, valamint a sajt sóssága tökéletes keveréke alkotnak a pizzán. A séf a füstölt lazac alá ricottát tesz, ami megfelelő alap ahhoz, hogy az ízek jól keveredjenek sütés közben, ezután a halra szórjuk rá a kapribogyót, majd legvégül a savanyított hagymát.
Shutterstock