Leves thai módra: melegítsd fel magad az egyszerű tom yummal! Leves thai módra: melegítsd fel magad az egyszerű tom yummal!
Tom Yum
Fotó: Shutterstock

2024-11-11

Leves thai módra: melegítsd fel magad az egyszerű tom yummal!

Bár a tom yum eredetileg thaiföldi ételnek számít, a környező országokban – így például Malajziában, Kambodzsában és Laoszban – is rengeteg változattal találkozhatunk. Az aromás, fűszeres étel fő összetevői közé tartozik a citromfű, a halszósz, a chilipaszta, a hagyma és a limelé, fehérjeként pedig rendre garnélát használnak.

Hozzávalók (2 főre):

Az alapléhez:

  • 750 ml víz
  • 125 ml csirke alaplé
  • 2 szár citromfű
  • 2 ek gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma

A leveshez:

  • 300g garnéla
  • 120 g shiitake gomba
  • 75 ml tejszín
  • 1 paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 ek cukor
  • 3 ek halszósz
  • 3 ek limelé
  • koriander a díszítéshez
  • chilipehely (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  1. Tegyük a (meghámozott) garnélákat egy lábasba, majd törjük össze a fokhagymát, a chilit és a citromfüvet egy mozsárban és adjuk hozzá.
  2. Reszeljük bele a gyömbért, és öntsük hozzá a vizet, valamint az alaplevet is. Magas lángon forraljuk addig, amíg gyöngyözni nem kezd, aztán további 10 percig főzzük közepes lángon.
  3. Tekerjük alacsony lángra a tűzhelyet, majd dobjuk a lábasba a felvágott hagymát, a gombát és a paradicsomot is. Kevergessük pár percig, ezután viszont mehet hozzá a cukor, a tejszín és a halszósz is.
  4. Ezt követően facsarjuk bele a limelevet, ha szükséges, korrigáljuk cukorral (édes) vagy halszósszal (sós).
  5. Ha készen vagyunk, már tálalhatjuk is: a tetejére szórjunk némi koriandert és friss chilit is.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!