2024-11-11
Leves thai módra: melegítsd fel magad az egyszerű tom yummal!
Bár a tom yum eredetileg thaiföldi ételnek számít, a környező országokban – így például Malajziában, Kambodzsában és Laoszban – is rengeteg változattal találkozhatunk. Az aromás, fűszeres étel fő összetevői közé tartozik a citromfű, a halszósz, a chilipaszta, a hagyma és a limelé, fehérjeként pedig rendre garnélát használnak.
Az alapléhez:
- 750 ml víz
- 125 ml csirke alaplé
- 2 szár citromfű
- 2 ek gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
A leveshez:
- 300g garnéla
- 120 g shiitake gomba
- 75 ml tejszín
- 1 paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 ek cukor
- 3 ek halszósz
- 3 ek limelé
- koriander a díszítéshez
- chilipehely (ízlés szerint)
- Tegyük a (meghámozott) garnélákat egy lábasba, majd törjük össze a fokhagymát, a chilit és a citromfüvet egy mozsárban és adjuk hozzá.
- Reszeljük bele a gyömbért, és öntsük hozzá a vizet, valamint az alaplevet is. Magas lángon forraljuk addig, amíg gyöngyözni nem kezd, aztán további 10 percig főzzük közepes lángon.
- Tekerjük alacsony lángra a tűzhelyet, majd dobjuk a lábasba a felvágott hagymát, a gombát és a paradicsomot is. Kevergessük pár percig, ezután viszont mehet hozzá a cukor, a tejszín és a halszósz is.
- Ezt követően facsarjuk bele a limelevet, ha szükséges, korrigáljuk cukorral (édes) vagy halszósszal (sós).
- Ha készen vagyunk, már tálalhatjuk is: a tetejére szórjunk némi koriandert és friss chilit is.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!