Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves
Fotó: Shutterstock

2024-10-22

  • Drive
  • Gasztro
  • Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves

Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves

Ősszel, a hűvös, esős napokban kifejezetten jól jönnek a forró, laktató és vitaminokban gazdag levesek. Korábban már bemutattuk Mexikó népszerű fogását, de írtunk a különleges francia hagymalevesről is, amely megfázás ellen csodákat művel. Most egy marokkói paradicsomleves receptjét mutatjuk meg, amely tökéletes választás egy rohanós hétköznapra, ráadásul elképesztően finom is.

A harira Marokkó nemzeti levese, valójában egy kicsit savanykásabb paradicsomleveshez hasonlít. Hagyományosan csicseriborsóval, lencsével készítik, valamint fahéjjal, gyömbérrel és friss fűszernövényekkel ízesítik.

A harirát főként a ramadán idején, napnyugta után fogyasztják, amikor megtörik a böjtöt. Éppen ezért rengeteg variációja létezik, néhány változatánál citrommal kikevert tojást is adnak hozzá, hogy még tartalmasabb legyen. Ha szeretnénk megfőzni a különleges fogást, először érdemes beszereznünk a harissa nevű fűszerkeveréket, melynek összetevői a koriander, tengeri só, chili, paprika, fokhagyma, mentalevél, római kömény, kömény.

Ha azonban kéznél vannak az alapanyagok, akár magunk is megalkothatjuk a keveréket, amely különleges ízt ad a levesnek. A harira szerencsére pillanatok alatt összedobható, alább mutatjuk a receptet.

Image
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
  • 2-3 evőkanál olívaolaj;
  • 1 közepes vöröshagyma;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 1 evőkanál harissa keleti fűszerkeverék;
  • Egy csipet fahéj;
  • Egy kisebb darab gyömbér, reszelve;
  • 400 g paradicsom (friss és konzerv is jó);
  • 400 g csicseriborsó;
  • 1 l zöldségalaplé;
  • friss petrezselyem vagy korianderlevél;
  • citromhéj.
Így készítsük el:
  1. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát. Közepes lángon dinszteljük 2-3 percig.
  2. Adjuk hozzá a harissa fűszerkeveréket, a reszelt gyömbért, valamint a fahéjat és kevergessük egy percig, majd öntsük hozzá a kockára vágott paradicsomot (vagy a konzervparadicsomot).
  3. Hagyjuk felforrni, majd szórjuk a lábasba a csicseriborsót, ezután pedig öntsük fel a zöldségalaplével.
  4. Fedjük le és hagyjuk nagyjából 15 percig főni, hogy megpuhuljanak az összetevők.
  5. Ízlés szerint sózzuk, tálalás előtt pedig szórjuk meg tetszés szerint friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. Végül reszeljünk rá egy kevés citromhéjat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!