2024-10-22
Így készül a harira, a sűrű, kiadós marokkói leves
Ősszel, a hűvös, esős napokban kifejezetten jól jönnek a forró, laktató és vitaminokban gazdag levesek. Korábban már bemutattuk Mexikó népszerű fogását, de írtunk a különleges francia hagymalevesről is, amely megfázás ellen csodákat művel. Most egy marokkói paradicsomleves receptjét mutatjuk meg, amely tökéletes választás egy rohanós hétköznapra, ráadásul elképesztően finom is.
A harira Marokkó nemzeti levese, valójában egy kicsit savanykásabb paradicsomleveshez hasonlít. Hagyományosan csicseriborsóval, lencsével készítik, valamint fahéjjal, gyömbérrel és friss fűszernövényekkel ízesítik.
A harirát főként a ramadán idején, napnyugta után fogyasztják, amikor megtörik a böjtöt. Éppen ezért rengeteg variációja létezik, néhány változatánál citrommal kikevert tojást is adnak hozzá, hogy még tartalmasabb legyen. Ha szeretnénk megfőzni a különleges fogást, először érdemes beszereznünk a harissa nevű fűszerkeveréket, melynek összetevői a koriander, tengeri só, chili, paprika, fokhagyma, mentalevél, római kömény, kömény.
Ha azonban kéznél vannak az alapanyagok, akár magunk is megalkothatjuk a keveréket, amely különleges ízt ad a levesnek. A harira szerencsére pillanatok alatt összedobható, alább mutatjuk a receptet.

- 2-3 evőkanál olívaolaj;
- 1 közepes vöröshagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál harissa keleti fűszerkeverék;
- Egy csipet fahéj;
- Egy kisebb darab gyömbér, reszelve;
- 400 g paradicsom (friss és konzerv is jó);
- 400 g csicseriborsó;
- 1 l zöldségalaplé;
- friss petrezselyem vagy korianderlevél;
- citromhéj.
- Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát. Közepes lángon dinszteljük 2-3 percig.
- Adjuk hozzá a harissa fűszerkeveréket, a reszelt gyömbért, valamint a fahéjat és kevergessük egy percig, majd öntsük hozzá a kockára vágott paradicsomot (vagy a konzervparadicsomot).
- Hagyjuk felforrni, majd szórjuk a lábasba a csicseriborsót, ezután pedig öntsük fel a zöldségalaplével.
- Fedjük le és hagyjuk nagyjából 15 percig főni, hogy megpuhuljanak az összetevők.
- Ízlés szerint sózzuk, tálalás előtt pedig szórjuk meg tetszés szerint friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. Végül reszeljünk rá egy kevés citromhéjat.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!