2024-10-13
Színes és egészséges: készítsd el a hagyományos ukrán borscs levest!
A levesek az őszi-téli időszak egyik kedvencei, az ukrán borscs leves pedig tökéletes választás lehet akkor, ha egy frissítő és látványos fogással szeretnénk lenyűgözni vendégeinket. Fő alapanyagát, a céklát ráadásul egész évben megtalálhatjuk a boltok polcain.
A leveshez:
- 2,5 liter marha vagy zöldség alaplé
- 500 g lilakáposzta
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 3 közepes sárgarépa
- 3 nagyobb cékla
- 4 nagyobb krumpli
- 180 ml paradicsompaszta
- 2 ek olívaolaj
- 3 babérlevél
- 1 ek ecet
- só, bors (ízlés szerint)
- 8 g kapor vagy petrezselyem
- egy csipet cukor
A tálaláshoz:
- joghurt vagy tejföl
- rozskenyér
- Egy nagy lábasba tegyük bele a babérleveleket és készítsük el az alaplevet. Eközben elkezdhetjük meghámozni és felszeletelni zöldségeket – a krumplit kockákra, a répát szeletekre, a céklát hosszúkás darabokra, a hagymát és a káposztát pedig vékonyabb cikkekre vágjuk.
- Amikor az alaplé már forró, adjuk hozzá a káposztát, majd zárjuk le egy fedővel a lábost, és (ismét) hagyjuk felforrni. Ezután alacsony lángon főzzük az egészet nagyjából 20 percig.
-
Mindeközben egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg olajon a hagymát és a répát. Adjuk hozzá a céklát és még egy kevés olajat és főzzük további 3-4 percig.
- Ezután beletehetjük a lábasba a zöldségeket, a felszeletelt krumplit és a paradicsompasztát is, majd sózzuk is meg. Tegyük vissza a fedőt, forraljuk fel, majd ismét állítsuk vissza alacsony lángra a tűzhelyet, és hagyjuk az egészet nagyjából 20 percig főni.
- Végül vegyük le a lángról a lábast, öntsük bele az ecetet és dobjuk bele a fokhagymát, majd cukrozzuk és borsozzuk. Kevergetés mellett hagyjuk körülbelül 10 percig pihenni a levest, mielőtt hozzáadnánk a kaprot (vagy a petrezselymet).
- Ha meg vagyunk elégedve az ízekkel, akkor tálalhatjuk is. A leves tetejére rakjunk egy kis joghurtot vagy tejfölt, a tányér mellé pedig egy-két szelet rozskenyeret.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!