Színes és egészséges: készítsd el a hagyományos ukrán borscs levest! Színes és egészséges: készítsd el a hagyományos ukrán borscs levest!
Fotó: Shutterstock

2024-10-13

  • Drive
  • Gasztro
  • Színes és egészséges: készítsd el a hagyományos ukrán borscs levest!

Színes és egészséges: készítsd el a hagyományos ukrán borscs levest!

A levesek az őszi-téli időszak egyik kedvencei, az ukrán borscs leves pedig tökéletes választás lehet akkor, ha egy frissítő és látványos fogással szeretnénk lenyűgözni vendégeinket. Fő alapanyagát, a céklát ráadásul egész évben megtalálhatjuk a boltok polcain.

Hozzávalók (8 adaghoz):

A leveshez:

  • 2,5 liter marha vagy zöldség alaplé
  • 500 g lilakáposzta
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3 közepes sárgarépa
  • 3 nagyobb cékla
  • 4 nagyobb krumpli
  • 180 ml paradicsompaszta
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 babérlevél
  • 1 ek ecet
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 8 g kapor vagy petrezselyem
  • egy csipet cukor

A tálaláshoz:

  • joghurt vagy tejföl
  • rozskenyér
Így készítsük el:
  • Egy nagy lábasba tegyük bele a babérleveleket és készítsük el az alaplevet. Eközben elkezdhetjük meghámozni és felszeletelni zöldségeket – a krumplit kockákra, a répát szeletekre, a céklát hosszúkás darabokra, a hagymát és a káposztát pedig vékonyabb cikkekre vágjuk.
     
  • Amikor az alaplé már forró, adjuk hozzá a káposztát, majd zárjuk le egy fedővel a lábost, és (ismét) hagyjuk felforrni. Ezután alacsony lángon főzzük az egészet nagyjából 20 percig.
  • Mindeközben egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg olajon a hagymát és a répát. Adjuk hozzá a céklát és még egy kevés olajat és főzzük további 3-4 percig.

  • Ezután beletehetjük a lábasba a zöldségeket, a felszeletelt krumplit és a paradicsompasztát is, majd sózzuk is meg. Tegyük vissza a fedőt, forraljuk fel, majd ismét állítsuk vissza alacsony lángra a tűzhelyet, és hagyjuk az egészet nagyjából 20 percig főni.
     
  • Végül vegyük le a lángról a lábast, öntsük bele az ecetet és dobjuk bele a fokhagymát, majd cukrozzuk és borsozzuk. Kevergetés mellett hagyjuk körülbelül 10 percig pihenni a levest, mielőtt hozzáadnánk a kaprot (vagy a petrezselymet).
     
  • Ha meg vagyunk elégedve az ízekkel, akkor tálalhatjuk is. A leves tetejére rakjunk egy kis joghurtot vagy tejfölt, a tányér mellé pedig egy-két szelet rozskenyeret.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!