Hazájában már 2008-ban betiltották, itthon még kóstolható a török csemege Hazájában már 2008-ban betiltották, itthon még kóstolható a török csemege
Cig köfte
Fotó: Shutterstock

2024-09-17

Hazájában már 2008-ban betiltották, itthon még kóstolható a török csemege

A döner mellett a török konyha egyik ismert különlegessége çiğ köfte. Ez a török fasírtnak, a köftének egyik változata, melyhez a hagyomány szerint nyers húst használnak. Érdekes módon pont a hagyomány okozta a vesztét is: Törökországban már 2008 óta nem lehet kapni ezt a változatot.

A çiğ köfte tükörfordításban nyers fasírtot jelent, tradicionálisan pedig darált marha és bárány kombinálásával készítik el, és bulgurral, zöldségekkel tálalják. A legenda szerint egy szerencsés véletlennek köszönhető az étel megszületése, hiszen ha nem lett volna tűzifahiány, akkor feltehetőleg nem nyersen készül el. Úgy tartják, hogy Nimród mezopotámiai királyt egyszer felbosszantotta városba térő Ábrahám, aki nem volt hajlandó meghajolni a bálványok előtt, ezért máglyahalálra ítélte. A király végül minden egyes fát kivágatott a környéken azért, hogy minél nagyobb legyen a tűz, emiatt viszont idővel elfogyott a tűzifa.

Egy helyi vadász felesége pedig szarvashúst szeretett volna sütni, ám tűz hiány végül nyersen, bulgurba keverve tálalta.

Mindez azért nem teljesen veszélytelen: Törökország már 2008-ban végleg megtiltotta az étel éttermi forgalmazását, mivel a bódékból árult nyers hús rengeteg embert megfertőzött. Napjainkban emiatt a török utcákon csak a vegetáriánus változatával találkozhatunk.

A çiğ köfte klasszikus velejárója volt a török mulatságoknak és a szomszédokkal közös vacsoráknak, különösen a sıra gecesinek nevezett eseményen volt nagy szerepe. Ilyenkor a szakácsok elvileg órákon át dagasztották a nyers húst, a szóbeszéd pedig úgy tartja, hogy akkor volt csak igazán kész a hús, ha megmaradt a plafonon – igen, e szerint a szakácsok egy részét mindig a plafonra dobták azért, hogy tesztelni tudják az állagát.

A preparáció során arra kell figyelni, hogy maga a hús magas minőségű, friss, zsírtól és ínaktól mentes legyen.

Ugyan Budapesten sincs túl sok hely, ahol még kipróbálhatjuk a különlegességet, de a Türkiz étterem menüjén például szerepel a klasszikus, nyers húsból készült çiğ köfte egyfajta tatárbeefsteak-ként. A vegetáriánus verziót már több helyen is kipróbálhatjuk, így például a Boğaziçi étteremben – tesz javaslatot a Vince.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!