Ropogós, krémes és elképesztően finom: így készítsünk igazi balkáni spenótos bureket Ropogós, krémes és elképesztően finom: így készítsünk igazi balkáni spenótos bureket
Fotó: Ihor Smishko, Getty Images

2024-06-28

  • Drive
  • Gasztro
  • Ropogós, krémes és elképesztően finom: így készítsünk igazi balkáni spenótos bureket

Ropogós, krémes és elképesztően finom: így készítsünk igazi balkáni spenótos bureket

A burek – vagy más néven börek – a balkáni térség egyik legismertebb finomsága, melyet rétestésztából készítenek. Az ételnek többféle változata létezik; ennek megfelelően a tölteléke lehet édes és sós is, az egyik legnépszerűbb viszont egyértelműen a spenótos variáció – mutatjuk is, hogy hogyan tudjuk saját konyhánkban elkészíteni.

A Balkán közkedvelt ételét kétféle néven is megtalálhatjuk az éttermek menüjén: a burek elnevezés az egykori Jugoszlávia területére vezethető vissza, míg a börek Törökországot idézi meg. Mindenesetre az biztos, hogy a recept a kelet-mediterrán térség valamely országában találkozhatunk, szerencsére pedig otthon is könnyedén elkészíthetjük.

Hozzávalók:
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • só ízlés szerint
  • 60 dkg spenót
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szezámmag és joghurt a díszítéshez.
Így készítsük el:
Image
Fotó: Shutterstock
  • A megtisztított spenótot blansírozzuk (főzzük meg forró vízben, majd rövid időre mártsuk jeges vízbe), majd vágjuk apróra. Egy tálban keverjük össze a töltelék többi hozzávalóját,
  • A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd formázzunk ebből egy kis „vulkáni krátert”, a középen található mélyedésbe pedig öntsük bele a tejet, a tojást és az olajat. Gyúrjuk össze a tésztát úgy, hogy rugalmas legyen, hagyjuk legalább negyedóráig pihenni, ez után pedig szedjük hat részre.
  • A tésztából készítsünk vékony korongokat, nyújtsuk ki őket, széleiket pedig kenjük meg egy kevés olajjal. A tölteléket rakjuk a korongok közepére, majd a hajtsuk ezt félbe őket, és nyomkodjuk meg alaposan a széleket.
  • Egy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és pakoljuk bele a burekeket. Kenjük meg őket még egy kevés olívaolajjal, kenjük rá a joghurtot és szórjuk meg szezámmaggal. Ezt követően rakjuk be a közepesen meleg sütőbe, és nagyjából 35 perc alatt süssük ropogósra – írja a hamuesgyemant.hu.
Tipp: ha nem szeretnénk a tésztával vesződni, akkor réteslapokat is használhatunk – ebből nyugodtan rakjunk hármat-hármat az aljára és a tetejére.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!