Utazz keletre Törökország szuperfinom sajtos desszertjével, a künefével! Utazz keletre Törökország szuperfinom sajtos desszertjével, a künefével!
Künefe
Fotó: Shutterstock

2024-10-09

  • Drive
  • Gasztro
  • Utazz keletre Törökország szuperfinom sajtos desszertjével, a künefével!

Utazz keletre Törökország szuperfinom sajtos desszertjével, a künefével!

Törökország gasztronómiája számos édességgel ajándékozta meg a világot. Ha a turkish delightot már ismerjük, akkor kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen a mézes-sajtos künefe. A recept nemcsak, hogy könnyen, de elég gyorsan is elkészíthető, így nem muszáj a hétvégéig várni azzal, hogy nekifogjunk.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A küneféhez:

  • 200 g filo leveles tészta
  • 100 g vaj
  • 20 g méz
  • 200 g mozzarella

A sziruphoz:

  • 170 g cukor
  • 120 ml víz
  • 1 vastagabb rúd fahéj
  • 1 tk citromlé

A tálaláshoz:

  • 30 g pisztácia
Így készítsük el:
  • A szirup kikeveréséhez tegyünk egy serpenyőt közepes lángra, majd öntsük bele a cukrot, a vizet, a citromlevet és rakjuk bele a fahéjrudat is. Forraljuk fel a keveréket, hogy feloldódjon a cukor, majd tegyük félre a serpenyőt, és hagyjuk kihűlni.
  • Melegítsük fel a vajat a mikróban úgy, hogy ne teljesen olvadjon el, de ne is maradjon szilárd. Ha ezzel készen vagyunk, öntsük hozzá a mézet, keverjük el alaposan.
  • Válasszuk szét a leveles tésztát, majd rakjuk egy edénybe. Először vajas-mézes keverék felét öntsük rá a tésztára, egy kanál segítségével pedig oszlassuk el egyenletesen, majd tegyünk ugyanígy a maradékkal.
  • A tészta felét rakjuk egy nagyjából 20 centiméteres serpenyőbe úgy, hogy befedje a serpenyő alját és peremét. Fontos, hogy ne legyenek rajta lyukak, hiszen úgy kifolyhat belőle a sajt.
  • Adjuk hozzá a mozzarellát is, oszlassuk el úgy, hogy egyenletesen befedje a tésztát ügyelve arra, hogy maradjon egy ujjnyi rész a tészta szélén.
  • Ezt követően szórjuk rá a maradék összezúzott leveles tésztát a tetejére, kezünkkel finoman nyomkodjuk is bele a sajtba.
  • Tegyük a serpenyőt alacsony láng fölé, majd nagyjából 6-7 percig süssük. A lényeg, hogy a tészta ropogós legyen – az állagot megemelve a desszertet, egy spatula segítségével ellenőrizhetjük.
  • Ha készen vagyunk, vegyünk elő egy akkora tányért, amire rá tudjuk borítani a serpenyőből a künefét. Ezután fordítva tegyük vissza a serpenyőbe ismét 6-7 percre.
  • Végezetül szedjük le a tűzről a serpenyőt, öntsük a desszertre a kihűlt szirupot, és szórjuk meg apróra vágott pisztáciával. A finomságot melegen tálaljuk.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!