Ropogós és krémes: koláč, a cseh klasszikus Ropogós és krémes: koláč, a cseh klasszikus
Koláč
Fotó: Shutterstock

2024-10-06

Ropogós és krémes: koláč, a cseh klasszikus

Közép-Európa történelméből adódóan több hasonló receptet tud felmutatni – ennek az egyik legszembetűnőbb példája az az étel, amit mi csak töltött káposztaként ismerünk. Mindenesetre hasonlítson is bármennyire a koláč (Chod kalács) a magyar kalács szóhoz, a gyakorlatban egy teljesen más ételről van szó – mutatjuk is, hogyan lehet elkészíteni!

Hozzávalók (18 darabhoz)

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 250 ml tej
  • 2,5 tk élesztő
  • 75 g sótlan vaj
  • 70 g cukor
  • 2 tojás
  • 0,5 tk só
  • 1 tk vaníliapaszta vagy vaníliaaroma (opcionális)

A töltelékhez több hozzávaló közül válogathatunk: a leggyakrabban mákot, túrót, krémsajtot, piros gyümölcsöket vagy lekvárt szoktak használni.

Így készítsük el:
Image
Koláč
Fotó: Shutterstock
  • Egy kisebb lábasban melegítsük fel a tejet langyosra, majd adjuk hozzá az élesztőt, illetve egy teáskanálnyi cukrot is. Keverjük össze ezeket, majd amíg hab nem képződik a felszínén (nagyjából 10-15 percig) hagyjuk egy melegebb helyen pihenni.
  • Eközben olvasszuk fel a vajat, majd egy keverőtálba szórjuk bele a lisztet, a maradék cukrot és a sót is. Ezt követően tegyük bele a tojást, a vaníliapasztát, végül pedig a megolvadt vajat és az élesztős-tejes keveréket is.
  • Kezdjünk el dolgozni a tésztán: lisztezzük be a pultot, amikor pedig már sikerült összedolgozni az összes hozzávalót egy tálban, gyúrjuk addig, amíg megfelelő állagú lesz. Ha túl ragacsos a tészta, bátran adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
  • Ha készen vagyunk ezzel, gyúrjunk egyetlen nagy golyót a tésztából, tegyük vissza a tálba, fedjük le azt, majd egy melegebb helyen hagyjuk megkelni (kb. 40 percig).
  • Következő lépésként elkezdhetjük kisebb, egyenlő nagyságú szeletekre osztani a tésztát. A tésztaszeletekből gyúrjunk kisebb golyókat, majd helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt sütőtálcára egymástól megfelelő távolságra. Ismét fedjük le egy konyharuhával, majd hagyjuk további 40 percig kelni a golyókat egy melegebb helyen.
  • Ezután belekezdhetünk a formázásba: a koláčok alapvetően kerekek, középső részükön pedig van egy mélyedés. Ezt például egy pohár talpával is elérhetjük, de kézzel is benyomhatjuk.
  • Egy laposabb edényben verjük fel a második tojást, majd egy konyhai ecset segítségével fessük be a koláčokat.
  • Ezután a középső mélyedéseket feltölthetjük az általunk választott töltelékkel (lekvár, túró, mák, stb.).
  • Végül mehetnek is be a 180 Celsius-fokos sütőbe nagyjából 15-20 percre (amíg a szélek aranybarnák nem lesznek).

(Recept: Cook Like Czechs)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!