3 japán desszertkülönlegesség, ami után mind a 10 ujjad megnyalod 3 japán desszertkülönlegesség, ami után mind a 10 ujjad megnyalod
Mochi
Fotó: Minh Anh Nguyen, Unsplash.

2024-09-06

3 japán desszertkülönlegesség, ami után mind a 10 ujjad megnyalod

A japán gasztronómia a világ egyik legjellegzetesebb fogásait tudja felmutatni: míg a sushit, a miso levest vagy a rament sokan ismerik, addig a desszertek világa már egy kicsit homályosabb lehet. Mutatunk is 3 érdekességet az édesszájú olvasóinknak!

Mitarashi Kushi Dango

A dango egy piha és rágós, rizslisztből, cukorból és vízből készült gombóc. A mitarashi kushi dangót a hagyományos recept szerint egy édes sziruppal locsolják meg, ami leginkább a mézzel bevont finomságokra emlékeztet. A gombócokat először gőzölik, majd utána rövid ideig egy serpenyőben sütik meg. Végül az elkészült golyókat pálcikákra tűzik.

Mizu Yokan

A nyár nagy kedvence az édeskés és frissítő, vörösbabból készült mizu yokan, A zselés desszert a leggyakrabban téglalap formában kerül az asztalokra, és sokszor társul a matcha-teákhoz. A klasszikus recepthez csupán négy összetevőre van szükségünk: a zselés állaghoz agar agarra vagy zselatinporra, vízre, cukorra és persze az anko nevű vörösbabpasztára. Ezeket egyesével el kell keverni egy lábasban, majd hagyni kell kihűlni egy téglalap formájú edényben.

Purin

A francia crème brûléehez hasonló, pudingszerű purint általában valamilyen különleges alkalomra szokták elkészíteni, de a mindennapokban is megállja a helyét. A vajból, cukorból, tejből, vaníliából és tojásból kikevert massza a végén egy igazán selymes, puha és krémes állagot vesz majd fel, a tetejére pedig egy karamellréteget öntenek. A purint ráadásul nehéz elrontani, hiszen az egészet vízfürdőben készítik el.

(Forrás: The Spruce Eats)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!