Ázsia leghíresebb szendvicse – így készül az egzotikus bánh mí Ázsia leghíresebb szendvicse – így készül az egzotikus bánh mí
Bánh mì
Fotó: Shutterstock

2024-11-22

  • Drive
  • Gasztro
  • Ázsia leghíresebb szendvicse – így készül az egzotikus bánh mí

Ázsia leghíresebb szendvicse – így készül az egzotikus bánh mí

Bár néhány klasszikus fogásért érdemes éttermekbe ülni, napjainkban a street foodok legalább annyira fontos részét képezik az adott nemzet konyhájának, mint a hagyományos fogások. Vietnámban például egy ilyen étel számít az egyik legismertebbnek és legkedveltebbnek: az ízletes bánh mí szendvics tökéletes reggelire, egy könnyed ebédre, de vacsoraként is megállja a helyét – mutatjuk is, hogyan lehet elkészíteni.

Ha Vietnám gasztronómiájára gondolunk, a legtöbbünknek általában a pho leves jut eszébe, pedig van egy másik finomság is, aminek mind belföldön, mint pedig nemzetközi tekintetben óriási sikere van. A bánh mí története a 19. század környékére nyúlik vissza, amikor Vietnám még francia gyarmat volt. A franciák ismertették meg a helyiekkel a baguettet és a pâtét (pástétomot) is, ám ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, idővel Vietnám rátette saját bélyegét a hozzávalókra.

A baguettet a kezdetekben bánh tây-nek, azaz „nyugati kenyérnek” nevezték, de mivel a búza nem nagyon termett Vietnámban, a finomságot eleinte a tehetősek és a külföldiek ételének tartották. A franciák viszont nem távoztak, ami miatt ezek a pástétomos baguettek idővel beleolvadtak a vietnámi konyhába.

A költségek minimalizálása miatt a helyiek eleinte a búzaliszt helyett rizslisztből készítették el a baguetteket, a húsok helyett pedig az itt népszerű savanyított zöldségekkel és chilivel töltötték meg.
De hogyan készül a bánh mí?
Image
Bánh mì
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 120 ml rizsecet
  • 50g cukor
  • 60ml víz
  • 40g reszelt/vékony csíkokra vágott sárgarépa
  • 40g reszelt/vékony csíkokra vágott jégcsapretek
  • 40g vékonyra vágott hagyma
  • 40g vékony karikákra vágott uborka
  • 1 cikk lime
  • 1 kisebb jalapeno paprika, vékonyra vágva
  • 1 szelet csirkemell
  • 1 baguette
  • fokhagymás só, bors (ízlés szerint)
  • 4 ek majonéz
  • 1 ek friss korianderlevél
Így készítsük el:
  1. Első lépésként keverjük össze a rizsecetet, a cukrot és a vizet egy serpenyőben. Közepes lángon forraljuk mindezt fel, várjuk meg, hogy a cukor kellően feloldódjon, végül pedig hagyjuk az egészet kihűlni.
  2. Miután vékony csíkokra vágtuk a répát, a jégcsapretket és a hagymát, tegyük őket egy tálba, és öntsük rá az ecetes keveréket. Hagyjuk legalább 30 percig ázni. Amíg pácolódnak a zöldségek, állítsuk grillfunkcióra a sütőt, melegítsük elő, valamint vékonyan olajozzunk be egy grilltálcát.
  3. Ezt követően készítsük elő a csirkemellet, és fűszerezzük meg fokhagymás sóval és borssal. Melegítsünk fel némi olajat egy serpenyőben, majd süssük meg benne a csirkét. Ha készen vagyunk, vágjuk kisebb és vékonyabb szeletekre.
  4. Vegyük elő a baguettet, vágjuk hosszában félbe, de ne teljesen: úgy, hogy az egyik szélén még összeérjen. Ezután nagyjából 2-3 perc alatt pirítsuk ropogósra. Miközben sül a baguette, szűrjük le a savanyított zöldségeket.
  5. Ha mindezzel készen vagyunk, belekezdhetünk a szendvics összeállításába: mindkét belső oldalát kenjük ki majonézzel, majd először helyezzük bele a csirkeszeleteket. A következő réteg az uborka, erre jöhetnek a savanyított zöldségek, a vékonyra vágott jalapeno, a korianderlevelek, majd végül facsarjunk rá egy cikknyi lime levét.
  6. Tálaláshoz vágjuk félbe a baguettet, és már fogyaszthatjuk is.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!