2024-11-14
A tradicionális kubai szendvicsnek nincsen párja – így készül a cubano
Egyszerű, mégis jellegzetes hozzávalók: a cubano ennek köszönhette sikerét a kubai munkások körében, és ma már az amerikai kulináris világ egyik közkedvelt fogásává nőtte ki magát.
A cubano, azaz a kubai szendvics eredete Kuba és az Egyesült Államok szoros kulturális és történelmi kapcsolatainak eredménye, különösen a 19. és 20. század fordulóján, amikor sok kubai kivándorolt Floridába, főként Tampába és Miamiba, írja a hamuesgyemant.hu. A szendvics történelme szorosan összefonódik a kubai közösségekkel, akik magukkal hozták kulináris hagyományaikat, melyek az évtizedek során keveredtek az amerikai hatásokkal.
A szivaripar térnyerésével sok kubai munkás érkezett az USA-ba, így az amerikaiak is megismerkedhettek az egyszerű, de kiadós szendviccsel, amely gyorsan népszerű lett az országban. A Cubano mára már ikonikus „amerikai" szendviccsé nőtte ki magát, és rengeteg étteremben kínálják különféle variációkban is. Mi most egy klasszikus receptet mutatunk!
A húshoz:
- 2 kg sertéstarja (vagy sertéscomb);
- 1 l narancslé;
- 5 dl víz;
- 2 lime-ból nyert limelé;
- 2 ek só;
- 1 ek barna cukor;
- 1 közepes fej fokhagyma;
- 1 ek kakukkfű;
- 1 ek rozmaring;
- 1 ek oregánó;
- 4 db babérlevél.
A szendvicshez:
- 1 kg bagett (4 db);
- 50 g vaj;
- 15 dkg sonka;
- 15 dkg ementáli sajt;
- 8 közepes db csemegeuborka;
- 4 ek mustár.
- A húst egy nagyobb tálba tesszük.
- Az összes többi hozzávalóból egy pácot készítünk, ráöntjük a húsra, majd 12 órára hűtőbe tesszük.
- Pácolás után a húst szárazra töröljük, olajozott tepsire tesszük, letakarjuk fóliával, és 180 fokon egy órán át sütjük.
- Levesszük róla fóliát, és további másfél-egy órát sütjük, amíg belül megpuhul, kívül pedig megpirul.
- Kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd utána felszeleteljük.
- A szendvicsekhez a bagetteket félbevágjuk, megkenjük vajjal, és serpenyőben átpirítjuk.
- Ezután jöhet az összeállítás: először a felszeletelt hús, majd a sonka, a sajt, az uborka, végül a tetejét megkenjük mustárral.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!