A tradicionális kubai szendvicsnek nincsen párja – így készül a cubano A tradicionális kubai szendvicsnek nincsen párja – így készül a cubano

2024-11-14

  • Drive
  • Gasztro
  • A tradicionális kubai szendvicsnek nincsen párja – így készül a cubano

A tradicionális kubai szendvicsnek nincsen párja – így készül a cubano

Egyszerű, mégis jellegzetes hozzávalók: a cubano ennek köszönhette sikerét a kubai munkások körében, és ma már az amerikai kulináris világ egyik közkedvelt fogásává nőtte ki magát.

 

A cubano, azaz a kubai szendvics eredete Kuba és az Egyesült Államok szoros kulturális és történelmi kapcsolatainak eredménye, különösen a 19. és 20. század fordulóján, amikor sok kubai kivándorolt Floridába, főként Tampába és Miamiba, írja a hamuesgyemant.hu. A szendvics történelme szorosan összefonódik a kubai közösségekkel, akik magukkal hozták kulináris hagyományaikat, melyek az évtizedek során keveredtek az amerikai hatásokkal. 

Image
Fotó: Shutterstock

A szivaripar térnyerésével sok kubai munkás érkezett az USA-ba, így az amerikaiak is megismerkedhettek az egyszerű, de kiadós szendviccsel, amely gyorsan népszerű lett az országban. A Cubano mára már ikonikus „amerikai" szendviccsé nőtte ki magát, és rengeteg étteremben kínálják különféle variációkban is. Mi most egy klasszikus receptet mutatunk! 

Hozzávalók

A húshoz: 

  • 2 kg sertéstarja (vagy sertéscomb);
  • 1 l narancslé;
  • 5 dl víz;
  • 2 lime-ból nyert limelé;
  • 2 ek só;
  • 1 ek barna cukor;
  • 1 közepes fej fokhagyma;
  • 1 ek kakukkfű;
  • 1 ek rozmaring;
  • 1 ek oregánó;
  • 4 db babérlevél.

A szendvicshez:

  • 1 kg bagett (4 db);
  • 50 g vaj;
  • 15 dkg sonka;
  • 15 dkg ementáli sajt;
  • 8 közepes db csemegeuborka;
  • 4 ek mustár.

 

Elkészítése:
  1. A húst egy nagyobb tálba tesszük.
  2. Az összes többi hozzávalóból egy pácot készítünk, ráöntjük a húsra, majd 12 órára hűtőbe tesszük.
  3. Pácolás után a húst szárazra töröljük, olajozott tepsire tesszük, letakarjuk fóliával, és 180 fokon egy órán át sütjük.
  4. Levesszük róla fóliát, és további másfél-egy órát sütjük, amíg belül megpuhul, kívül pedig megpirul.
  5. Kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd utána felszeleteljük.
  6. A szendvicsekhez a bagetteket félbevágjuk, megkenjük vajjal, és serpenyőben átpirítjuk.
  7. Ezután jöhet az összeállítás: először a felszeletelt hús, majd a sonka, a sajt, az uborka, végül a tetejét megkenjük mustárral.

 

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!