Ettől a tésztától még az olasz séfek is a falra másznak Ettől a tésztától még az olasz séfek is a falra másznak
Fotó: Jorge Zapata, Unsplash.

2024-12-12

  • Drive
  • Gasztro
  • Ettől a tésztától még az olasz séfek is a falra másznak

Ettől a tésztától még az olasz séfek is a falra másznak

De érdemes vele kísérletezni, hiszen rendkívül sokoldalú – a tökéletes élményhez viszont be kell tartani pár egyszerű szabályt.

Létezik egy tésztafajta, amitől sokan tartanak a konyhában: a capellini valóban másképp viselkedik, mint a többi hagyományos olasz tészta, ám elég néhány trükköt ismernünk ahhoz, hogy ne fogjon ki rajtunk. A Vince mutatta be, mit kell tudni a séfek rettegett tésztájáról.

Image
Fotó: Shutterstock

A capellini vagy capelli d’angelo névre keresztelt tészta tükörfordításban angyalhajat jelent. Egészen hasonló tésztafajta, mint a cérnametélt,  átmérője kevesebb mint 1 milliméter, a boltokban pedig jellemzően fészekhez hasonlító formába csomagolva találjuk meg. Tökéletes ebéd vagy vacsora készülhet belőle, akár valamilyen szósz mellé, de a levesekhez is kiválóan passzol, pont, mint a cérnametélt

Nem ajánlott azonban nehéz, sűrű szósszal keverni, arra inkább a spagettit használjuk

A capellini egyik fő vonzereje, hogy pár perc alatt is elkészíthető, ami csábító ahhoz a 10-12 perchez képest, amennyit egy hagyományos tészta igényel, de extrán figyelni kell, hiszen pillanatok alatt oda túlfőzhetjük. Hogy mindezt elkerüljük, az alábbiakat érdemes betartani. 

Ne főzzük meg teljesen!

Mivel hamar túlfő, vegyük le kicsit hamarabb (nagyjából 30 másodperccel a doboz útmutatóján feltüntetett főzési idő előtt) a tűzhelyről és hagyjuk lehűlni. Már ezzel az egyszerű trükkel sokkal közelebb kerülünk a tökéletes élményhez.

A megfelelő szósz kulcsfontosságú

Tartalmasabb szószokkal nem érdemes capellinivel kísérletezni: ne kombináljuk például bolognaival vagy carbonarával. Ehelyett ízesítsük bazsalikomos pestóval vagy vajas, fehérboros szósszal. De az is elég, ha csak lelocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk parmezánnal.

Image
Fotó: Shutterstock
Ne pirítsuk oda!

Mivel pillanatok alatt megfő, várjuk meg, míg teljesen elkészül a szósz is, és csak akkor forgassuk össze vele a serpenyőben –  ez azért fontos, mert a plusz hőtől tönkremehet a tészta.

Figyeljünk az adagokra!

Vékony állaga miatt nem bírja jól az újramelegítést, így ha tehetjük, csak annyit főzzünk belőle, amennyit utána el is fogyasztunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!