2024-08-05
Egy isteni olasz fogás, amit lehet, még nem próbáltál: a sült ziti
Ha az olasz ételekre gondolunk általában a pizza vagy spagetti jut eszünkbe, a desszertek közül pedig a tiramisu és a fagyi. Ám ezen kívül jó pár ízletes fogást jegyeznek az olaszok, ilyen például a sütőben sült ziti, amiről lehet, hogy még nem is hallottál!
A sült ziti Dél-Olaszországból származik, eredetét többnyire Szicília vagy Campania tartományához kötik. A ziti a zita, azaz fiatal menyasszony szóból származik, ugyanis az étel egy hagyományos esküvői fogásnak számított a térségben.
A spagettitészta unokatestvéreként emlegetett zitit számtalan módon el lehet készíteni, a legnépszerűbb mégis a tepsiben sült, paradicsomos verziója, ami akár napokig eláll a hűtőben, így érdemes nagy adagokat készíteni.
- 500 gramm ziti;
- 1 üveg marinara szósz;
- ricotta: válasszunk minél zsírosabb fajtát;
- mozzarella,
- Egy tálba dobjuk bele a tésztát, majd öntsük rá a szószt és a ricottát.
- Keverjük el alaposan az összetevőket, majd tépkedjük kisebb darabokra a mozzarellát.
- Vegyünk elő egy tepsit, majd öntsük át a tésztás masszát és tegyük bele a mozzarellát.
- Figyeljünk rá, hogy egyenletesen eloszlassuk a tésztát is.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig süssük, majd friss bazsalikommal megszórva tálalhatjuk.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!