Ép test, ép lélek – 5 természetes csodaszer a világ minden tájáról
Fotó: Danydiaz19/Shutterstock

2025-06-13

Ép test, ép lélek – 5 természetes csodaszer a világ minden tájáról

Fej- vagy hasfájás, napszúrás, rovarcsípés vagy tengeribetegség – csak néhány kellemetlen egészségügyi gond, amelyek bármikor felüthetik a fejüket utazás közben, bármerre is járjunk a világban. És még ha be is csomagoltunk egy elsősegélycsomagot és pár vitamint, nem árt tudni, hogy mely régiókban milyen természetes gyógymódokhoz nyúlhatunk. Mutatunk párat!

Florida víz, Peru

Ha Peruban járunk, szinte biztos, hogy előbb-utóbb szembejön velünk egy üveg agua de florida, vagyis floridai víz. Ez a jellegzetes, alkoholalapú, gyümölcsös-citrusos illóolajkeverék – amelyben olyan gyógynövények is megtalálhatók, mint a rozmaring és a levendula – a helyi piacok és üzletek állandó szereplője, és nem csupán illatszerként, hanem spirituális célokra is gyakran használják.

 

Dörzsöljünk egy keveset a tenyerünkbe, majd mélyen lélegezzük be az illatát – ez az egyszerű rituálé segíthet enyhíteni a fejfájást, a tengeribetegség tüneteit, sőt akár a magaslati levegő okozta kellemetlenségeket és az általános rossz közérzetet is.
Lassi ital, India
Image
Fotó: Sunil prajapati/Shutterstock

Bár némi bátorság kell ahhoz, hogy egy teljesen új országban ismeretlen ízeket próbáljunk ki, Indiában a lassi italokkal aligha nyúlunk mellé. Ez a hagyományos, joghurtalapú ital nemcsak frissítő, de – ha élőflórás joghurtból készül – bélbarát baktériumokat is tartalmazhat. A helyiek szerint segíthet hozzászoktatni az emésztőrendszert a helyi konyha fűszeres, intenzív ízvilágához

Egyébként más országok konyháiban is találunk emésztést támogató fermentált ételeket – Dél-Koreában kimchit, Japánban misót, nálunk pedig savanyú káposztát fogyasztanak az egészséges bélflórákért.
Fokhagymaleves, Nepál
Image
Fotó: Ashma Subedi/Shutterstock

A Himalája a legtöbb túrázó és hegymászó számára rövid idő alatt jelentős fizikai és lelki megpróbáltatást jelent. Erre tökéletes gyógyír a nepáli fokhagymás tésztaleves, amely régóta a nemzetközi alpinisták kedvenc levesének is számít. Mivel gazdag antioxidánsokban, és támogatja a vérkeringést valamint az oxigénellátást, sokan úgy vélik, hogy enyhítheti a magassági betegség tüneteit.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy rosszullét esetén egyetlen leves sem helyettesítheti a megfelelő szakmai segítséget — ilyen helyzetben feltétlenül forduljunk a hegyi vezetőnkhöz.
Manuka méz, Új-Zéland
Image
Fotó: wasanajai/Shutterstock

Bár manuka mézet ma már számos országban beszerezhetünk, az autentikus, tradicionális ízélményért egészen Új-Zélandig kell utazni. A különlegesség a manuka fa virágainak nektárjából származik, melyet a méhek előbb gondosan összegyűjtenek, majd sűrű, sötétebb textúrájú mézzé alakítják. A manukát egyedülálló antimikrobiális tulajdonságai teszik ismertté, melyekért egy speciális, más mézfajtákban nem található vegyület magas koncentrációja a felelős. 

Tanulmányok kimutatták, hogy kisebb sebek vagy égési sérülések esetén a manukaméz leküzdi a kisebb bakteriális fertőzéseket és felgyorsítja a gyógyulást.
Yerba mate, Chile
Image
Fotó: Danydiaz19/Shutterstock

A mate egy forró, gyógynövényalapú, koffeintartalmú ital, melyet hagyományosan egy kivájt tökben (szintén mate néven ismert) szolgálnak fel, és amely tökéletes kísérője lehet bármely dél-amerikai kalandnak. Egy csésze mate nem csupán az energiaszintünk fenntartásában nyújt frissítő hatást, de gazdag antioxidánsokban, továbbá B- és C-vitaminokban is, amelyek támogatják immunrendszerünk működését. Emellett a mate különleges élménye abban rejlik, hogy a legjobb baráti társaságban, megosztva fogyasztani.

A tudomány egyre inkább elismeri jótékony hatását, sőt egyre több élsportoló is ezt fogyasztja a megterhelő fizikai aktivitások után.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!