2025-06-13
Ép test, ép lélek – 5 természetes csodaszer a világ minden tájáról
Fej- vagy hasfájás, napszúrás, rovarcsípés vagy tengeribetegség – csak néhány kellemetlen egészségügyi gond, amelyek bármikor felüthetik a fejüket utazás közben, bármerre is járjunk a világban. És még ha be is csomagoltunk egy elsősegélycsomagot és pár vitamint, nem árt tudni, hogy mely régiókban milyen természetes gyógymódokhoz nyúlhatunk. Mutatunk párat!
Ha Peruban járunk, szinte biztos, hogy előbb-utóbb szembejön velünk egy üveg agua de florida, vagyis floridai víz. Ez a jellegzetes, alkoholalapú, gyümölcsös-citrusos illóolajkeverék – amelyben olyan gyógynövények is megtalálhatók, mint a rozmaring és a levendula – a helyi piacok és üzletek állandó szereplője, és nem csupán illatszerként, hanem spirituális célokra is gyakran használják.

Bár némi bátorság kell ahhoz, hogy egy teljesen új országban ismeretlen ízeket próbáljunk ki, Indiában a lassi italokkal aligha nyúlunk mellé. Ez a hagyományos, joghurtalapú ital nemcsak frissítő, de – ha élőflórás joghurtból készül – bélbarát baktériumokat is tartalmazhat. A helyiek szerint segíthet hozzászoktatni az emésztőrendszert a helyi konyha fűszeres, intenzív ízvilágához

A Himalája a legtöbb túrázó és hegymászó számára rövid idő alatt jelentős fizikai és lelki megpróbáltatást jelent. Erre tökéletes gyógyír a nepáli fokhagymás tésztaleves, amely régóta a nemzetközi alpinisták kedvenc levesének is számít. Mivel gazdag antioxidánsokban, és támogatja a vérkeringést valamint az oxigénellátást, sokan úgy vélik, hogy enyhítheti a magassági betegség tüneteit.

Bár manuka mézet ma már számos országban beszerezhetünk, az autentikus, tradicionális ízélményért egészen Új-Zélandig kell utazni. A különlegesség a manuka fa virágainak nektárjából származik, melyet a méhek előbb gondosan összegyűjtenek, majd sűrű, sötétebb textúrájú mézzé alakítják. A manukát egyedülálló antimikrobiális tulajdonságai teszik ismertté, melyekért egy speciális, más mézfajtákban nem található vegyület magas koncentrációja a felelős.

A mate egy forró, gyógynövényalapú, koffeintartalmú ital, melyet hagyományosan egy kivájt tökben (szintén mate néven ismert) szolgálnak fel, és amely tökéletes kísérője lehet bármely dél-amerikai kalandnak. Egy csésze mate nem csupán az energiaszintünk fenntartásában nyújt frissítő hatást, de gazdag antioxidánsokban, továbbá B- és C-vitaminokban is, amelyek támogatják immunrendszerünk működését. Emellett a mate különleges élménye abban rejlik, hogy a legjobb baráti társaságban, megosztva fogyasztani.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


