2024-12-13
Pár trükk, hogy biztosan ne repedjen szét a karácsonyi bejglid
Elkerülnénk a bejglisütés leggyakoribb problémáját? Néhány egyszerű, de hatékony praktikával garantáltan repedésmentes lesz az ünnepi sütemény, és mindenki csak ámul majd a végeredményen az ünnepi asztalnál.
Legyen szó mákos, diós vagy gesztenyés bejgliről, az elkészítése két fő lépésre oszlik: a tészta és a töltelék elkészítésére. Mivel a tészta kelési idejével is számolni kell, a bejgli elkészítése legalább 2-3 órát vesz igénybe, mire frissen az asztalra kerül. Annál pedig nincs is bosszantóbb, mint amikor a rengeteg befektetett idő és energia után repedezett vagy száraz sütemény kerül ki a sütőből – pedig mindez könnyedén elkerülhető néhány alapvető szabály betartásával.
Olyannyira fontos ez, hogy jogilag nem is nevezhető bejglinek az a sütemény, amelyben a töltelék kevesebb, mint a tészta. (Emiatt találkozhatunk gyakran a boltok polcain „tekerccsel” a mákos vagy diós bejglik helyett.) Sokan ezt már ott elrontják, hogy nem tartják be a receptben javasolt tésztaméretet – ha ugyanis ezt túl nagyra nyújtjuk, a töltelék vékonyabb lesz, ami szinte biztosan repedést okoz majd a sütés közben.
Ezért a tapasztalt cukrászok cukorszirupban melegítik át a mákot vagy a diót, majd addig főzik a tölteléket, amíg éppen megfelelően száraz nem lesz. A szirup szaftossá teszi a belevalót, miközben elegendően száraz marad ahhoz, hogy a tészta magas hőfokon is bírja a strapát.
Ha probléma adódik, akkor se csüggedjünk. Amint kivesszük a sütőből, még forrón tekerjük bele egy konyharuhába, és óvatosan, de alaposan nyomkodjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk alufóliába, és hagyjuk abban teljesen kihűlni – ha ez megtörténik, a repedéseknek nyomát sem látjuk majd.
Forrás: ÉVA Magazin
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!