A Hajdúság népi finomsága, ami olyan, mint a bejgli, de mégsem az A Hajdúság népi finomsága, ami olyan, mint a bejgli, de mégsem az
Mákos ködmönujj
Fotó: Shutterstock

2024-11-20

  • Drive
  • Gasztro
  • A Hajdúság népi finomsága, ami olyan, mint a bejgli, de mégsem az

A Hajdúság népi finomsága, ami olyan, mint a bejgli, de mégsem az

Az ünnepi időszak sok magyar számára egyet jelent a diós és a mákos bejglikkel. Az édesség olyannyira szerves részét képezi az ünnepi időszaknak, hogy szinte minden családnak megvan a jól bevált receptje – emiatt nem is egy bejglireceptet hoztunk, hanem egy hozzá  hasonló, ám valamennyire eltérő édességét, a mákos ködmönujjét.

A ködmönujj egy hagyományos magyar népi sütemény, mely nevét vélhetően a ködmön nevű díszes paraszti viseletről kapta. Az édesség elsősorban a Hajdúságban volt népszerű, különösen karácsonyi időszakban. Formájában hasonlít a bejglihez, ahogy ízvilágában és elkészítési technikájában is, de azért nem teljesen. Jellemzően U-alakúra hajtják, mákkal vagy dióval töltik, az ízesítést pedig gyakran almával, mazsolával és sárgabaracklekvárral gazdagítják. Tésztája valamennyivel omlósabb, az elkészítés során hurkapálcával kell átszúrni, hogy a sütés közben keletkező gőz távozzon.

Hogyan készül a tésztája?

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt;
  • 30 dkg vaj;
  • 3 dl tejföl
  • körülbelül 2 dl tej;
  • 5 dkg élesztő;
  • 15–20 dkg cukor;
  • 2 darab tojás;
  • és 1 kávéskanál só.

Első lépésként melegítsük fel a tejfölt, majd mikor már kellően langyos, szórjuk bele az élesztőt és egy kevés cukrot is. Hagyjuk mindezt egy kicsit pihenni, és amíg az élesztő felfut, morzsoljuk el a szobahőmérsékletű vajat és a lisztet, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat és a sót is. Ha eleget pihent az élesztős keverék, ezt is keverjük bele. Ezután jöhet hozzá a tej, a masszát pedig addig gyúrjuk, amíg a bejglihez hasonló állagú tésztát nem kapunk. Ezzel végeztünk is: takarjuk le a tésztát, és pihentessük addig, amíg az nagyjából kétszeresére dagad.

Töltelék:

Miközben várakozunk, nekiláthatunk a töltelék elkészítésének. Ehhez

  • 80dkg darált, cukros mákra;
  • 4-5 ek sárgabaracklekvárra;
  • egy fél citrom reszelt héjára;
  • 3-4 lereszelt, kinyomkodott almára; valamint
  • némi tejben áztatott mazsolára lesz szükségünk.

A fenti alapanyagokat csak keverjük össze – a lekvár mennyiségére viszont figyeljünk, hiszen ha véletlenül túl sokat használunk belőle, könnyen folyós, túlságosan lágy lehet a sütemény.

Összeállítás:

Az első dolgunk az lesz, hogy téglalapot sodorjunk a tésztából. Ezután kenjük rá a tölteléket, tekerjük fel, végül pedig formázzunk egy kifli alakot az egészből. Ha sikerült a művelet, pihentessük nagyjából 30 percig a ködmönujjat, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mindeközben verjük fel a tojásokat, kenjük meg a kifliket, majd szúrjunk bele néhány hurkapálcát azért, hogy a sütés közben felszabaduló gőz távozni tudjon. Ekkor már be is rakhatjuk az előmelegített sütőbe, ahol körülbelül 30-40 perc alatt el is készül.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!