2023-03-31
Itt a medvehagymaszezon! – fontos tudnivalók és receptek
A medvehagymát sokan nemcsak enyhe zöldfűszeres-fokhagymás íze miatt kedvelik, hanem jótékony hatásai okán is: remek vízhajtó, javítja a vérkeringést és az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat, valamint főzete hasmenés ellen is jó.
Ne keverd össze a gyöngyvirággal!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán a következőt tanácsolják a medvehagymázóknak: „A medvehagyma-szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga."
Korlátozott mennyiségben szedhető
Arra figyelj, hogy az erdészeti törvény értelmében naponta 2 kilogramm növénynél nem szedhetsz többet az erdőben, védett területen pedig egyáltalán nem lehet. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges.
Hova menjünk medvehagymát szedni?
Magyarországon a Mecsekben, a Zselicben és a Bakonyban is bőven találhatunk medvehagymát, sőt a Vértesben még egy tanösvény is a medvehagymáról szól, de ahhoz, hogy ez a bőség meg is maradjon, nem szabad hagymástól kitépni a növény, helyette használj ollót, és a föld fölött pár centivel vágd el a szárat.
Mit lehet belőle készíteni? Íme a legjobb medvehagymás receptek!
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 1 db nagy krumpli
- 1 db vöröshagyma
- só, bors
- 1 l alaplé
- 250 ml tejszín
- vaj vagy olaj
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 csokor megmosott medvehagyma
- 5-8 dkg dió
- 0,5 dl olívaolaj
- 4-5 bazsalikomlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- só
Elkészítés: Minden hozzávalót tegyünk bele a konyhai, késes robotgépbe. Addig keverjük, aprítsuk az alapanyagokat a gépben, amig egyenletes krémet kapunk. A pestót tehetjük főtt durum tésztára, de ehetjük pirítóssal is.
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 500 dkg finomliszt
- 5 dkg medvehagyma (kisebb csokor)
- 2,5 dkg élesztő
- 3 kanál tejföl
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojás
- só, bors
Elkészítés: keverjük össze a tojást, a tejföllel, az élesztővel (belemorzsolva), kockákra vágott vajjal/margarinnal, ezt gépben dagasszuk pár percig, majd a nagyon apróra vágott medvehagymát, a borsot, és sót is tegyük hozzá, és úgy is dagasszuk tovább pár percig. Nem kell pihentetni, csak lisztezett deszkán nyújtsuk másfél-két centi vastag lapra a tésztát, szaggassuk ki a pogácsákat, kenjük meg tojássárgájával a tetejüket. Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt megsül.
Fotó: Shutterstock