2025-01-27
Megtalálták a receptet, majd elkészítették világunk legrégebbi, 4000 éves sörét
A bor mellett a sör a modern világ legnépszerűbb alkoholos italának számít, és úgy tűnik, hogy ez az ókorban sem volt másképp. A mezopotámiai sumérok ugyanis előszeretettel fogyasztották az általunk ismert sörre kevéssé hajazó italt, egy iraki régészeti felfedezésnek köszönhetően pedig már azt is tudjuk, hogyan készítették el.
Még 2018-ban találtak rá az iraki régészek az egyik legrégebbi sörhöz kapcsolódó írásra az egykori Uruk városának környékén. A felfedezésekből az látszik, hogy az ókori Mezopotámiában is hasonlóan éltek, mint mi: társasjátékokkal játszottak, dolgoztak és agyagtáblákon küldözgettek leveleket egymásnak.
A legrégebbinek tartott sör receptjére viszont jóval korábban, a 20. század közepén bukkantak rá egy himnuszban. A sumérok számára ugyanis annyira fontos volt a sör, hogy egy istennőt is szenteltek a nedűnek: Ninkaszit a sör és a serfőzés istennőjének tartják, alakja pedig egyaránt megtestesíti a fogyasztás pozitív és negatív hatásait. Neki írt egy himnuszt egy ismeretlen nevű költő még időszámításunk előtt 1800-ban.
A vonatkozó sorok közül itt van például néhány:
- „Ninkaszi, te locsolgatod a föld takarta árpát”
- „Te öntöd fel korsóban a malátát”
- „Ninkaszi, te teríted a malátapépet széles gyékényre”
- „Te tartod két kezedben a cefre üstjét, datolya-mézet, mustot bőven csorgatsz belé”
- „Te főzöd a lét, érleled langymelegben, a sörlét kádban érleled, állni hagyod”
- „Az érlelőkádat, melynek csapján át fenséges a lé zuhogása, a nagy gyűjtőkád fölé állítod”
- „Te fejted le a gyűjtőkádba szűrt sört”
- „az Idigna, a Buranunna árja habzik így”
(Fordítás forrása: Újkor)
A recept követésével először a San Franciscó-i Anchor Brewing Company alapítója próbálkozott meg. Fritz Maytag szerint a sörnek 3,5 százalékos alkoholtartalma lett, ízre viszont „száraz és egyáltalán nem keserű” eredmény született, ami leginkább a mai almás ciderekre hasonlít. Érdekesség, hogy a sumérok elvileg szívószállal itták a sört, mivel az ital akkoriban jóval sűrűbb volt, ilyen módon pedig könnyen el tudták érni a sör folyékony részét, ami az edények alján gyűlt össze. Azóta persze többen is megkísérelték követni a receptet, mint például a történelmi fogásokkal foglalkozó Tasting History YouTube-csatorna gazdája, Max Miller.
(Források: Open Culture, World History, New Scientist)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!