Megtalálták a receptet, majd elkészítették világunk legrégebbi, 4000 éves sörét Megtalálták a receptet, majd elkészítették világunk legrégebbi, 4000 éves sörét
Fotó: Shutterstock / mesterséges intelligencia

2025-01-27

  • Drive
  • Gasztro
  • Megtalálták a receptet, majd elkészítették világunk legrégebbi, 4000 éves sörét

Megtalálták a receptet, majd elkészítették világunk legrégebbi, 4000 éves sörét

A bor mellett a sör a modern világ legnépszerűbb alkoholos italának számít, és úgy tűnik, hogy ez az ókorban sem volt másképp. A mezopotámiai sumérok ugyanis előszeretettel fogyasztották az általunk ismert sörre kevéssé hajazó italt, egy iraki régészeti felfedezésnek köszönhetően pedig már azt is tudjuk, hogyan készítették el.

Még 2018-ban találtak rá az iraki régészek az egyik legrégebbi sörhöz kapcsolódó írásra az egykori Uruk városának környékén. A felfedezésekből az látszik, hogy az ókori Mezopotámiában is hasonlóan éltek, mint mi: társasjátékokkal játszottak, dolgoztak és agyagtáblákon küldözgettek leveleket egymásnak.

Az egyik ilyen ékírásos tábláról pedig kiderült, hogy tulajdonképpen egy fizetési bizonylatot ábrázol. A munkáltatók olykor viszont nem kizárólag pénzzel, hanem például sörrel fizettek a dolgozóknak – egy ilyen „tranzakció” látható a fenti táblán is.
De mégis milyen sört ittak az ókori Mezopotámiában?

A legrégebbinek tartott sör receptjére viszont jóval korábban, a 20. század közepén bukkantak rá egy himnuszban. A sumérok számára ugyanis annyira fontos volt a sör, hogy egy istennőt is szenteltek a nedűnek: Ninkaszit a sör és a serfőzés istennőjének tartják, alakja pedig egyaránt megtestesíti a fogyasztás pozitív és negatív hatásait. Neki írt egy himnuszt egy ismeretlen nevű költő még időszámításunk előtt 1800-ban.

A Ninkaszi-himnusz sorai amellett, hogy rávilágítanak a sumér szokásokra, azt is felfedték, hogy hogyan készítették el az erjesztett italt 4-6000 évvel ezelőtt.

A vonatkozó sorok közül itt van például néhány:

  • „Ninkaszi, te locsolgatod a föld takarta árpát”
  • „Te öntöd fel korsóban a malátát”
  • „Ninkaszi, te teríted a malátapépet széles gyékényre”
  • „Te tartod két kezedben a cefre üstjét, datolya-mézet, mustot bőven csorgatsz belé”
  • „Te főzöd a lét, érleled langymelegben, a sörlét kádban érleled, állni hagyod”
  • „Az érlelőkádat, melynek csapján át fenséges a lé zuhogása, a nagy gyűjtőkád fölé állítod”
  • „Te fejted le a gyűjtőkádba szűrt sört”
  • „az Idigna, a Buranunna árja habzik így”

(Fordítás forrása: Újkor)

A recept követésével először a San Franciscó-i Anchor Brewing Company alapítója próbálkozott meg. Fritz Maytag szerint a sörnek 3,5 százalékos alkoholtartalma lett, ízre viszont „száraz és egyáltalán nem keserű” eredmény született, ami leginkább a mai almás ciderekre hasonlít. Érdekesség, hogy a sumérok elvileg szívószállal itták a sört, mivel az ital akkoriban jóval sűrűbb volt, ilyen módon pedig könnyen el tudták érni a sör folyékony részét, ami az edények alján gyűlt össze. Azóta persze többen is megkísérelték követni a receptet, mint például a történelmi fogásokkal foglalkozó Tasting History YouTube-csatorna gazdája, Max Miller.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!