Évszázadok óta csodát tesz Litvániában ez a furcsa ital, itthon mégsem ismeri senki Évszázadok óta csodát tesz Litvániában ez a furcsa ital, itthon mégsem ismeri senki
Kvasz
Fotó: Pixel-Shot, Shutterstock

2025-03-17

Évszázadok óta csodát tesz Litvániában ez a furcsa ital, itthon mégsem ismeri senki

Édeskés, fanyar és tele van probiotikumokkal: a Litvánia nemzeti italának számító gira egyfajta alkoholos tonik, ami az északi országban a hűvös hónapok egyik legkedveltebb italának számít. Mostanában ráadásul reneszánszát éli, hiszen a kisüzemi sörfőzdék és a kombucha-típusú kézműves márkák is elkezdték felfedezni maguknak – de mi is ez az ital és hol lehet megkóstolni?

Habár a vilniusi Demoloftas Michelin-csillagos séfje nemrég az ételek területén is hasznosította az édeskés-fanyar girát, az erjesztett itallal jellemzően nem a fine dining éttermekben, hanem a háztartásokban találkozhatunk. Litvániában sokszor fogyasztják nyári hűsítőként, de összetétele miatt a torokfájásra is kiváló orvosság, amit a téli időszakban természetesen ki is használnak.

Image
Kvasz
Fotó: Pixel-Shot, Shutterstock
Ha még sosem hallottunk a giráról az egyáltalán nem meglepő, hiszen Északkelet-Európában általában kvaszként ismerik: az italt főleg gabonából, gyümölcsökből vagy zöldségekből készítik, és elsősorban a balti államokban, illetve a szláv országokban fogyasztják.

Hagyományosan a gira Litvániában egy házi készítésű ital volt, amit a megmaradt rozskenyérből készítettek, amit másra már nemigen lehetett hasznosítani. Az erjesztéssel nemcsak, hogy meg tudták őrizni a tápanyagokat, de a pH-értéket is csökkentették, ami elpusztította a káros baktériumokat

– idézte Tomas Josas sörtörténészt és Litvánia 2023-as sommelier-bajnokát a BBC.

A tradicionális recept szerint a pirított vagy kiszáradt rozskenyeret először forró vízben kell áztatni, majd a kihűlést követően – például mazsola formájában – cukrot adtak hozzá, beindítva a természetes erjedési folyamatot. Ezután lehűtötték, leszűrték és palackozták, az eredmény pedig egy savanykás, enyhén pezsgő ital lett, amelynek alkoholtartalma akár az 1,2 százalékot is eléri – hasonlóan a kombuchához.

A gira gyakran került a karácsonyi és a húsvéti asztalokra is, de tele van olyan egészséges probiotikumokkal is, amelyek jótékonyan hatnak a bélrendszerre és az immunrendszerre is. Emiatt nem véletlen, hogy a háztartásokban mézzel, gyógynövényekkel és gyömbérrel vegyítve gyakran használták orvosságként is a megfázásra.

Habár eredetileg egy igencsak savanyú ital volt, mivel a 20. századtól a cukor széles körben elérhetővé vált, ezért idővel sokkal jobban jellemezte az édeskés íz. Ehhez mondjuk a kóla megjelenése is hozzájárult: a nemzetközi márkák térnyerésével a gira ugyanis egyre veszített népszerűségéből, emiatt a gyártók elkezdték teletömni cukorral, remélve, hogy így többen vásárolnak majd belőle.

Image
Ma már számos márka árul palackozott kombuchát.
Fotó: PLANT, Unsplash
A kvasznak a „hype” hiányában azonban így sem sikerült annyira elterjednie, mint például a kombuchának, ami ma kétségkívül egy trendi, jól marketingelt, egészséges és sok helyen megtalálható italnak számít.

Ugyanakkor ez mostanában megváltozni látszik: Josas szerint a kombucha sikerétől felbuzdulva egyre több kézműves márka igyekszik újraértelmezni a girát. Magyarországra ugyan még nem nagyon jutott el az ital, de kvaszt azért több helyen is kóstolhatunk: Budapesten így például a Pingrumba, a Pelmenyizde vagy a Pirog-da! itallapján is találkozhatunk vele.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!