2025-08-25
A thai klasszikus, amiért az egész világ rajong: így készül a mangós ragacsos rizs
A Thaiföldről ismert mangós ragacsos rizs receptje nemcsak egyszerű, de rendkívül finom is, és ami a legjobb benne, hogy otthonról is könnyen elkészíthető. Különleges hozzávalója a glutinóz rizs, amely az édesség állagát puhává és finoman rágóssá teszi.
A mangós ragacsos rizs lelke a különleges, rövid szemű, úgynevezett glutinóz rizs, amely főzés után puha és finoman rágós állagot kap. Nevével ellentétben sem glutént, sem cukrot nem tartalmaz – az „édes rizs” elnevezés inkább arra utal, hogy gyakran használják desszertekhez. Thaiföldön tavasszal a mangószezon idején a legnépszerűbb, de nyáron is igazi kedvenc: frissítő, könnyű, és nem terheli meg a gyomrot a nagy melegben.
- 300 g ragacsos rizs
- 320 ml konzerves, cukrozatlan kókusztej (jól felrázva)
- 140 g kristálycukor
- ¼ teáskanál só
- 1 evőkanál szezámmag, enyhén megpirítva
- 1 érett mangó, meghámozva, kimagozva, vékony szeletekre vágva
- Első lépésként öblítsük át a rizst hideg vízben, míg a víz áttetsző nem lesz. Ezt követően a rizst szintén hideg vízben áztassuk legalább 6-8 órára.
- A következő nap szűrjük le a rizst, majd pároljuk fedő alatt, forrásban lévő víz felett 20-30 percig. Ha megpuhul, de rugalmas marad, akkor megfelelő állagú rizst kapunk. Főzés közben időnként ellenőrizzük, hogy elértük-e ezt.
- Ezután egy lábasba öntsünk 240 ml kókusztejet, 100 g cukrot és sót, majd kevergessük. Ha a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a tűzről és tartsuk melegen a kész öntetet. A rizst ízesítsük a kész mártással, keverjük össze őket, majd 30 percig hagyjuk állni, hogy a rizs magába szívhassa a mázt.
- A tálaláshoz szükséges öntethez egy más edényben keverjük össze a maradék 80 ml kókusztejet és 40 g cukrot. A keveréket forraljuk kb. 1 percig, majd hagyjuk hűlni egy kis ideig, hogy besűrűsödjön.
- Végezetül a rizsből kis kupacokat formázva helyezzük azokat egy tányérra, és locsoljuk meg a kapott kókuszos öntettel, valamint szórjuk meg pirított szezámmaggal. A mangót meghámozva, kimagozva, majd szeletekre vágva helyezzük mellé.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


