2024-03-13
Újra divatba jött a 3000 éves mexikói ital
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tápláló italfajta, ami még a maja időkre eredeztethető vissza.
A legtöbbször narancsos–vöröses színben előforduló tascalate vagy taxcalate leginkább Chiapas államban elterjedt, ahol a piacokon, a bevásárlóközpontokban és a vendéglőkben egyaránt fellelhető, de az ital meglehetősen hosszú múltra tekint vissza:
több mint 3000 éve közkedvelt italfajta a mai Mexikó területén.
Az alkoholmentes frissítőt a maják egyik vallási központjában, Palenque-ben annak idején rituális célból fogyasztották, a királyt köszöntötték vele. Ha valaki nem volt hajlandó felhörpinteni egy pohár tascalatét az aktuális uralkodó tiszteletére, annak akár komoly következményekkel is számolnia kellett.
Ez is érdekelhet: A mexikói tortilla leves, amivel már az aztékok is kísérleteztek
Az italfajtát ma is elsősorban az egykori maja birodalom területén, Mexikó Chiapas nevű tartományában fogyasztják előszeretettel, sőt az utóbbi időben egyre inkább divatba jött a tascalate – derül ki a Vince cikkéből.
A recept meglehetősen egyszerű, mindössze őrölt kukoricára, kakaóra és az achiote nevű, Latin-Amerikában őshonos fafajta magjára van szükség hozzá. A modernebb változatok ezt olykor cukorral, fahéjjal vagy éppen chilivel dobják fel, sőt egyesek tejet is kevernek az italba.
A „végeredményt" ízlés szerint hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
A hozzávalókat – beleértve az achiote magját is – Magyarországon is be lehet szerezni, így akár otthon is elkészíthetjük a mexikói finomságot. Ezzel ráadásul a szervezetünknek is jót teszünk.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Miért rajonganak annyira a csípős ételekért a meleg éghajlatokon?
Az ascalate ugyanis kifejezetten egészséges, tápanyagokban gazdag italfajta, nem véletlen, hogy Mexikóban a mai napig közkedvelt frissítőnek számít.
Chiapasban és környékén ráadásul instant tascalatepor is kapható az üzletekben.
Ki tudja, egyszer talán Magyarországon is divatba jön a különleges üdítő.