2025-05-02
Paneer: az eredeti indiai sajt, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk
Ha szeretjük az indiai konyhát, jó eséllyel kóstoltuk már az Indiában rendkívül népszerűnek számító, ízletes paneert. A különleges sajt textúrája nagyjából a grillsajthoz hasonlít, ám kissé semleges, tejes íze kiválóan passzol a fűszeres egytálételekhez. Ha van otthon szűrőnk, sajtkendők, már hozzá is láthatunk az egyébként pofonegyszerű feladatnak.
Az indiai konyha közkedvelt alapanyaga, a paneer, amit alig fél óra alatt frissen, házilag is elkészíthetünk. Előszeretettel használják különböző fűszeres, csípős szószokhoz, de serpenyőben lepirítva, grillsajtként is tökéletesen megállja a helyét. Az előállításának folyamata kicsit olyan, mintha túrót gyártanánk, az egyik legfontosabb különbség, hogy a paneert sokkal keményebbre préselik, így jön létre a természetes, lágy íze, de ennek köszönheti a kicsit rágósabb textúráját is. A tökéletes végeredmény elérése érdekében mindenképp zsíros tejet használjunk.

- 1,9 liter tej;
- fél dl citromlé vagy ecet;
- fél teáskanál só.
- Melegítsük fel a tejet, időnként kevergetve, hogy ne forrjon fel. A lényeg, hogy habos és gőzölgő tejet kapjunk. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a citromlevet.
- Ezután fedjük le és hagyjuk állni 10 percig, hogy a savnak legyen ideje teljesen szétválasztani az alvadékot és a savót. Ennyi idő alatt az alvadéknak teljesen el kell válnia, és a tej sárgának és vizes kell legyen. Ha nem vált szét, adjunk hozzá még egy evőkanál citromlevet.
- Béleljünk ki egy szűrőt sajtkendővel, majd szűrjük át egy tálba a tejes keveréket. Óvatosan kanalazzuk (óvatosan önthetjük is) a szűrőbe, és hagyjuk, hogy a savó az alatta lévő tálban összegyűljön.
- Fogjuk meg a sajtkendőt és nyomjuk össze, hogy eltávolítsuk róla a felesleges savót.
- Sózzuk, majd alaposan keverjük át és kóstoljuk meg.
- Az alvadékot (még a sajtkendőben) tegyük át egy nagy tányérra. Formázzunk belőle egy négyzetet, majd szorosan hajtsuk köré a sajtkendőt, hogy egy szép téglalap alakú csomagot kapjunk. Tegyünk egy másik tányért a csomag tetejére nehezékként és hagyjuk egy órán át pihenni, hogy felvegye a kívánt formát.
- Tálaljuk azonnal, vagy tegyük hűtőbe, ahol akár napokig is eláll.
(Forrás: The Kitchn)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!