2024-05-28
7 autentikus spanyol recept otthonra, ha már most hiányzik Spanyolország
Spanyolország gasztrotörténelmét az intenzív színek, a tradicionális fűszerezés és persze a tengeri étkek felhasználásának évszázados hagyománya teszi változatossá.
Spanyolország gasztronómiai szempontból is több régióra osztható. Ezeken a területeken eltérő módon fejlődött a konyhaművészet, így minden régiónak megvannak a sajátosságai.
Északot, Asturias és Galícia tartományait a tengeri herkentyűk és a szószok sokasága jellemzi, de ezen a környéken készül a híres cabrales kéksajt is.
Andalúziából a hideg, paradicsomos leves, a gazpacho forrásterülete és itt használják a legtöbb olívaolajat is. Az andalúzok előszeretettel fogyasztanak Serrano vagy Iberico sonkát. Valencia területén futhatunk bele a legtöbb rizses ételbe, úgy, mint a paella. Spanyolország középső részében pedig a pörköltes, húsos ételek dominálnak.
A Vince.mutatta be azokat a spanyol ételeket, amelyekkel könnyedén mediterrán hangulatot varázsolhatunk magunknak és szeretteinknek
A patatas bravas magyarul annyit jelent, mint fűszeres, csípős krumpli. A nagyszerű, de nem túl bonyolult ételhez csupán burgonyára, olívaolajra és a bravas fűszerkeverékre van szükségünk. Utóbbi olívaolajból, csípős füstölt pirospaprikából, édes füstölt pirospaprikából, sóból, lisztből és csirke alapléből készül.
Fotó: Shutterstock
Ha a spanyol konyhára gondolunk, a legtöbbünk fejében egyből a rizses paella képe jelenik meg. A valenciai eredetű ételt leggyakrabban tengeri herkentyűkből, csirkéből vagy nyúlhúsból készítik. A rizshez általában olyan zöldségeket adnak hozzá, mint a borsó és a kaliforniai paprika. A jellegzetes ízélményt a sáfrány és a paprika kombinációjának köszönhetjük. A hagyományos recepthez fehérbort és házilag készült tengeri alaplevet használnak, utóbbit csirke alaplére is lecserélhetjük.
Ez is tetszhet:A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett
A Spanyolország déli részéről származó gazpacho tökéletes a forró nyári hónapokra, de a hidegebb időben is megállja a helyét. Ez a hideg, paradicsomalapú levest még a konyhában tapasztalatlan emberek is el tudják készíteni. Speciális hozzávalókat sem igényel a recept: paradicsom, uborka, hagyma, fokhagyma, olívaolaj, paprika, fehérbor és só kell csak hozzá. Északon gyakran egészítik ki a levest édes paprikával és köménnyel, de egyik elkészítési móddal sem fogunk mellényúlni.
A galíciai pulpo a la gallega egy polipból készült étel, melynek többfajta variációjával találkozhatunk a tengerhez közeli területeken. Hogy melyik a hagyományos elkészítési módja, valószínűleg örökké vitatott marad, egy viszont biztos: az egyik legnépszerűbb módszer szerint a polipot háromszor kell belemeríteni a forró vízbe, hogy igazán megpuhuljon a húsa. Az ételt általában vékony karikákra vágott, hagymás krumpliszeleteken tálalják, amiket édes füstölt paprikával, tengeri sóval és persze olívaolajjal fűszereznek.
Olvass erről is! Izgalmas receptek: a gyümölcs-hús kombináció lesz a kerti grill sztárja
A garnélából készült gambas al ajollit általában tapasként fogyasztják, de Madridban nem ritka, hogy nagyobb adagokban is megkóstolhatjuk. Ezt a receptet is könnyen el lehet készíteni. A garnélákon kívül jó sok fokhagymára, chilipehelyre és esetlegesen egy kis sherryre van csupán szükségünk. A spanyolok jellemzően vörösbor társaságában élvezik ezt a szívmelengető előételt.