A legmelegebb nyár? Ez várhat Európára a következő hónapokban A legmelegebb nyár? Ez várhat Európára a következő hónapokban
Franciaország, Párizs
Fotó: Fotó: Shutterstock

2024-07-08

A legmelegebb nyár? Ez várhat Európára a következő hónapokban

A szokásosnál is korábban érkezett meg a kánikula, ami átjárja az egész kontinenst. Görögországban, Törökországban, Ciprusban és Olaszországban már melegrekordok dőlnek, és néhány helyen akár tíz fokkal is magasabb hőmérséklet mértek, mint a szezonális átlag. 

A párizsi olimpia szervezői komoly biztonsági problémákba ütköztek az extrém hőség miatt, de nemcsak Franciaországban tombol a meleg, Spanyolországban például külön erre a célra tervezett térképekkel igyekeznek előrejelzést adni a forróságról, máshol már szigorú vízkorlátotozást vezettek be. Nem véletlen, hogy Európa-szerte igyekeznek megoldásokat találni, hogy elviselhetőbb legyen az extrém hőség. 

Az meteorológusok már előre jelezték, hogy idén szokatlanul meleg évre, főként nyárra számíthatunk, amit alátámaszt, hogy az elmúlt 11 hónapban rekordmagas volt az átlaghőmérséklet, az Atlanti-óceán északi részének vízfelszíne olyan meleg, amire negyven éve nem volt példa.

Görögország is az extrém hőséget nyögi: Erdőtüzek Görögországban: biztonságos most nyaralni?
Image
Fotó: Fotó: Shutterstock
Tényleg elviselhetetlenül meleg lesz a nyár Európában?

Ha melegfrontról vagy extrém természeti jelenségekről van szó, sajnos nem lehet megmondani előre, hogy pontosan mi fog történni, viszont a korábbi időjárás-változásokból le lehet vonni hasznos következtetéseket.  

Elképesztően bonyolult és nehéz feladat az, hogy pontosan meghatározzuk hónapokkal előre, hogyan alakul majd az időjárás, hiszen sokszor még hetekkel, napokkal korábban is képtelenség ezt kiszámítani

idézi az Euronews Tamsin Greent, a Weather & Radar meteorológusát. Szerinte ez azért van, mert az időjárás Európa-szerte változékony, emellett pedig megszámlálhatatlan befolyásoló tényező van, ami szerepet játszik az alakulásában. A meteorológusok általában modellezik a különböző természeti jelenségeket, információkat gyűjtenek a változásokról és az átlagos hőmérsékletről is. 

A jelenlegi tudásuk szerint júniusban, júliusban és augusztusban magasabb hőmérsékletre számíthatunk a szokásosnál, azt viszont nem lehet tudni, hogy extrém hőség pontosan mikor várható.  

Az előrejelzések alapján Nyugat-Európában a kontinens déli felén júliusban már kifejezetten esős időszak várható, míg Kelet-Európában inkább szárazságra készülhetünk. A kövektező hónapban augusztusban az egész kontinensen kevesebb csapadékot jósol Green, aki arra is figyelmeztet, hogy a számításoktól függetlenül bármikor előfordulhatnak extrém mértékű változások, kilengések is.  

Image
Fotó: Fotó: Shutterstock
Mi befolyásolja az időjárást Európában?

A válasz nem olyan egyszerű, hiszen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, ami egytől egyig hatással lehet a hőmérsékletre. A világ jelenleg egy átmeneti fázisban van az El Niño és a La Niña éghajlati jelenségek között, amelyek elengedhetetlen részei a meteorológiai előrejelzéseknek, ahogy Green fogalmazott: „döntő fontosságú a globális időjárási és hőmérsékleti minták meghatározásában".

Az előrejelzések szerint ebben a semleges fázisban maradunk legalább a nyár elejéig, de az El Niño hatásai továbbra is fennállnak, Green szerint mindezez olyan, mint a dominóelv: az időjárás a világ egyik felén könnyedén befolyásolhatja, hogy milyen lesz a másikon.

Amivel nem lehet vitába szállni, sem pedig figyelmen kívül hagyni, hogy folyamatosan újabb melegrekordok dőlnek meg. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a feljegyzések alapján úgy, hogy negyven éve melegszik folyamatosan a bolygó.  

– mondta. A Meteorológiai Világszervezet friss adatai alapján Európa 1991 óta a globális átlag kétszeres tempójában melegszik, és Green szerint ez az év is bőven tartogat még extrém hőségeket.  

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!