5 varázslatos magyar erdő, ahol a lombok árnyékában hűsölhetünk 5 varázslatos magyar erdő, ahol a lombok árnyékában hűsölhetünk
Fotó: A kép csak illusztráció / Anton Darius, Unsplash

2024-07-04

5 varázslatos magyar erdő, ahol a lombok árnyékában hűsölhetünk

A legtöbb utazó a nyári hónapokban a legaktívabb, hiszen ilyenkor a kellemes időjárás nemcsak a vízparti lazulásnak, de a sátrazásnak is kedvez. Azonban a hőséget is csak egy ideig lehet bírni – a hazai erdők pedig szerencsére tökéletes menedéket nyújtanak a forró napsugarak elől. Mutatunk is öt szuper erdőt Magyarországon, ami csak arra vár, hogy bebarangoljuk.

Long-erdő Természetvédelmi terület

A Sárospatak és Sátoraljaújhely között elterülő Long-erdőt a Bodrog mentén kell keresnünk, ennélfogva pedig területét holtágak és morotvák határolják. A térséget 1996-ban nyilvánították természetvédelmi területté, melynek célja a ritkaságnak számító ártéri érdőtársulások, valamint a gazdag növény- és állatvilág megőrzése volt. Az erdőben az Alföldre jellemző ártéri fűz és nyárfákkal, valamint kőris- és szilligetekkel találkozhatunk, de rengeteg bükkfa, gyertyán és tölgyfa érzi otthon magát.

Gemenci erdő

Magyarország déli vidékén, Baja és Szekszárd között terül el hazán egyik legjelentősebb erdőjére, a Gemenci erdőre. 180 négyzetkilométeres területe egész Európában különlegesnek számít, melyet mocsarak, tavak és holtágak szelnek át. A környéken lelassul a Duna folyása, és pontosan ez tette lehetővé az itt fellelhető páratlan ökoszisztéma kialakulását.

Az árnyas partszakaszokat, ártéri erdőket és a gazdag élővilágot gyalogosan, kajakkal, kenuval, hajós túrán keresztül, de még kisvasúton is felfedezhetjük. A Gemenci erdő ad ugyanis otthont Magyarország legnagyobb, 21 méter kerületű fájának (Pörbölyi Titán), de itt fészkel az ország leghíresebb feketególya-párja, Tóbiás és Sára is – de itt tevékenykedik hazánk egyik legjelentősebb gímszarvas-populációja is.

Szentgáli-tiszafás

Hazánk egyik legnagyobb tiszafa állományával rendelkező természetvédelmi területe a Bakony lejtőit borítja be. Ha a balatoni nyaralás során nem csak a strandokat keresnénk fel, akkor érdemes autóba ülnünk, és elindulni Veszprém irányába. A rendkívül szívós, de hűvös és párás klímát igénylő tiszafa hazánk egyik jégkorszaki maradványnövényének számít, mára pedig csak a sziklás északi oldalon maradt fenn. A kirándulás során érdemes meglátogatnunk a nyugati oldalon található Szengáli-kőlik barlangját, ami Magyarország második leghosszabb dolomitbarlangja.

Kerecsendi-erdő

Egertől délre, Kerecsend szomszédságában is van lehetőségünk a lombok alatt hűsölni: a természetvédelmi területen mind a négy őshonos tölgyfajunk (kocsányos-, kocsánytalan-, cser- és molyhos tölgy) megtalálható. Az itt található lösztölgyesek már szinte teljesen eltűntek Magyarországról, az erdőnek továbbá fontos részét képezik az idős, odvasodó fáknak is, ugyanis az elpusztult fatörzsek ideális otthonként szolgálnak a különleges bogárfajoknak. A környéken több védett, illetve fokozottan védett madárral is találkozhatunk, így például ölyvökkel, harkályokkal és még fekete gólyákkal is – minderről egy 3,5 kilométer hosszú tanösvényen tanulhatunk.

Szerencsére nem csak itt fészkelnek gólyák: Fokozottan védett fekete gólyapárra bukkantak a Hortobágy szélén
Mecseki Parkerdő

Ha Pécs közelében töltenénk a nyaralást, akkor egy kis hűsülésért mindenképpen keressük fel a 460 hektáros Mecseki Parkerdőt. Területén sziklák, barlangok és források egyvelege várja a kirándulókat, akik több kilátót is – így például a Sós-hegyi- és a János-kilátót – megmászhatnak akkor, ha szuper látványban szeretnének részesülni. A park egyik legszebb pontja az Éger-tó környéke, ahol akár bográcsozhatunk is egy jót.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!