Kánikulában sátrazni? 5 tipp, hogy ne sülj meg a kemping közben Kánikulában sátrazni? 5 tipp, hogy ne sülj meg a kemping közben
Fotó: Johannes Andersson, Unsplash

2024-06-26

Kánikulában sátrazni? 5 tipp, hogy ne sülj meg a kemping közben

Míg az elhivatott vadkempingezők a hűvösebb időben is szívesen töltenek el egy-egy éjszakát, addig az átlagos túrázók a legtöbbször a nyári hónapokat választják a sátrazáshoz. Ilyenkor viszont gyakran meg kell küzdeni az elviselhetetlen hőséggel, ami az alvást is megnehezíti. Íme pár tipp azoknak, akik nehezen alszanak a kánikulában. 

Gondolkozzunk előre!
Image
Fotó: Dominik Jirovský, Unsplash.

Habár a patakpartok és a tópartok kétségkívül látványos helyszínek, az esti órákban nem biztos, hogy örülni fogunk a csörgedező víznek, vagy a hozzánk hasonlóan tóparton éjszakázó szúnyogoknak, esetleg a reggelre megáradó folyóknak. A Nap mozgásával is érdemes számolnunk, tehát igyekezzünk olyan helyet választani, ami a reggeli órákban árnyékos, de sátrazáskor az esővel is kalkulálnunk kell: ha zavar a cseppek kopogása, akkor fás környezetet célozzunk be. Általánosságban minél magasabban vagyunk, annál hűvösebbek lesznek az éjszakák, így ezt is vegyük figyelembe. De a lényeg: mielőtt felállítanánk a sátrat, gondolkozzunk el azon, hogy milyen helyszín lenne a legideálisabb egy kellemes éjszakához.

A sátor
Image
Fotó: Patrick Hendry, Unsplash.

A forró hónapokban nem muszáj a sátor külső rétegét is felhúznunk, hiszen enélkül jobban járhat a levegő. Emellett beszerezhetünk egy ponyvát is, amit felrögzíthetünk a környező fákra annak érdekében, hogy védve legyünk az esetleges esőtől és a napfénytől. A nagyobb párnákat is igyekezzünk kerülni, mivel ezek jobban beszorítják a hőséget, mint kisebb társaik. Midemellett a sátor mérete sem elhanyagolható: míg egy egyszemélyes sátor könnyebben hordozható, addig ha egy kétszemélyes sátrat viszünk magunkkal, több helyünk lesz este, ami a levegő áramlását is befolyásolja. 

Víz
Image

Persze a tópartokat a szúnyogok is szeretik, de már csak az elérhető víz miatt is érdemes egy tó vagy patak közelségében letáboroznunk. Közelségük viszont nemcsak a folyadék miatt hasznos, hanem akkor is, ha jól szeretnénk aludni. A tavak vize nyaranta kellemesen lehűl az éjszakára, ez pedig segítheti a minőségi alvást: lefekvés előtt mártózzunk meg, hogy a víz le tudja hűteni testünket. Ha az ételeinket és italainkat is hűvösen szeretnénk tartani, akkor szerezzünk be pár vízhatlan tasakot, csomagoljuk be őket, és hagyjuk éjszakára a vízben – persze mindent megfelelően rögzítve, hogy még véletlenül se sodródjanak el reggelre.

Kellékek
Image
Fotó: Scott Goodwill, Unsplash.

Egy jó matrac és egy megfelelő hálózsák aranyat ér kempingezés közben. Vásárláskor figyeljünk a csomagolásokon feltüntetett hőmérsékleti javaslatokra, illetve a matracok vastagságára is. A föld például éjszaka jóval hidegebb tud lenni, mint a levegő, ezért fontos, hogy olyan matracot válasszunk, ami megfelelően szigetel. Ugyanakkor ha gyalogtúrára indulunk ne vigyünk magunkkal olyan eszközöket, amelyek nehezek vagy sok helyet foglalnak, hiszen ezzel csak magunk ellen dolgozunk. Ha tudjuk magunkról, hogy nehezen alszunk el, akkor egy kempingágyba is beruházhatunk – ezek nemcsak, hogy kényelmesebbek lehetnek, de mivel elemelkednek a talajtól, ezért a hideg föld ellen is hatásosak.

Vizes ruhák, folyadék
Image
Fotó: Greg Rosenke, Unsplash

Az esti órákban az is segíthet, ha lefekvés előtt hideg vízbe mártunk egy pólót, szemellenzőt és magunkra terítjük alvás közben. Ugyanígy kellemes lehet, ha estére kicsit bevizezzük a hajunkat. Ezen felül mindig legyen nálunk hideg víz, hiszen a megfelelő hidratálás elengedhetetlen, de az izzadással a hűtött palackok is segíthetnek. 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!